Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους και άλλοι 19 αγνοούνται από το πλήγμα του ισχυρού τυφώνα Conson ή Basyang στις βόρειες και ανατολικές Φιλιππίνες.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντρίμμια που έπεσαν ή παρασύρθηκαν από τον άνεμο και από δέντρα που έπεσαν, στην επαρχία Καβίτε, νότια της Μανίλας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Χόνβικ Ρεμούγια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού στην περιοχή, 19 άνθρωποι αγνοούνται, καθώς τέσσερα αλιευτικά σκάφη ναυάγησαν χθες Τρίτη στα ανοικτά της ανατολικής επαρχίας Καταντουάνες. Τα τρία σκάφη, με 3μελές πλήρωμα έκαστο, βγήκαν στα ανοικτά παρά την απαγόρευση απόπλου που είχε κηρύξει η Ακτοφυλακή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών· ένας ναυτικός διασώθηκε, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται. Το τέταρτο είχε 11μελές πλήρωμα, κι εκφράζονται φόβοι ότι βυθίστηκε αύτανδρο.

Στην Μανίλα και σε κοντινές επαρχίες σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης λόγω ζημιών στο δίκτυο μεταφοράς. Τα περισσότερα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ ορισμένες κρατικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν. Ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο στην Μανίλα, ενώ τέσσερις διεθνείς πτήσεις με προορισμό την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων εξετράπησαν στην πόλη Σέμπου, στις κεντρικές Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με την εγχώρια εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ο τυφώνας Κόνσον μαίνεται με σταθερούς ανέμους 120 χλμ. την ώρα και ριπές που φθάνουν τα 150 χ.α.ώ.