Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν και πάλι τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου από τα λιμάνια που ελέγχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαίωσε ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης διατύπωσε αυτό το αίτημα μετά την επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση δεν έδωσε πάντως πληροφορίες για το τι μπορεί να κάνει ο ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ένας εκπρόσωπος του οργανισμού δεν ήταν σε θέση σήμερα να διευκρινίσει τη θέση του ΟΗΕ.

«Το (μεταβατικό Εθνικό) Συμβούλιο εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την έλλειψη πόρων καθώς και για θέματα που αφορούν στην προώθηση και πώληση πετρελαίου και αερίου στη Λιβύη, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί επειγόντως προσοχή στα θέματα αυτά προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ επικαλούμενη τις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού Άμπντελ Ελάχ αλ Χάτιμπ μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικοί Συμβουλίου της Λιβύης, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

Χθες Τρίτη ένα φορτηγό πλοίο έφτασε στις ακτές της ανατολικής Λιβύης για να παραλάβει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τις αρχές Μαρτίου οπότε σταμάτησαν οι εξαγωγές από τη χώρα, όμως μυστήριο καλύπτει την ταυτότητα του πιθανού αγοραστή.