Οι ερευνητές που ασχολούνται με το αεροπορικό δυστύχημα με το επιβατικό αεροσκάφος της Air France, που κατέπεσε στον ωκεανό την 1η Ιουνίου του 2009 ανακοίνωσαν σήμερα ότι η επιχείρηση ανάσυρσης των τμημάτων αυτού από τον ωκεανό θα ξεκινήσει σε ένα μήνα.

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια ενώ είπαν ότι υποψήφια να κάνουν τη νέα έρευνα είναι ένα γαλλικό κι ένα αμερικανικό πλοίο.

Τα στελέχη του Γραφείου Έρευνας και Ανάλυσης της Γαλλίας, του αρμόδιου οργάνου διερεύνησης του δυστυχήματος, την Κυριακή ανέφεραν ότι βρέθηκε στον πυθμένα του ωκεανού ένα μεγάλο τμήμα του μοιραίου αεροπλάνου Airbus 330.

Διευκρινίστηκε ότι μέσα στο τμήμα αυτό έχουν εντοπιστεί σοροί επιβατών του αεροσκάφους.

Πρόκειται για την πτήση AF447, που μετέφερε συνολικά 228 επιβάτες και πλήρωμα, η οποία βρέθηκε στα νερά του Ατλαντικού ωκεανού αφού μετά από 4 ωρών πτήση έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία.

Εκτελούσε το δρομολόγιο Ρίο ντε Τζανέϊρο-Παρίσι, την 1η Ιουνίου 2009. Σήμα SOS δεν εστάλη ποτέ. Ούτε επιζών υπήρξε, ούτε κάποιο φως που να φωτίζει τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Η υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Ναταλί Κοστσιούσκο-Μοριζέ, έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Παρίσι, μαζί με δύο στελέχη του Γραφείου Έρευνας και Ανάλυσης, επιδεικνύοντας τις φωτογραφίες που ελήφθησαν χάρη στα υποβρύχια ρομπότ και απεικονίζουν και τους δύο κινητήρες, τους τροχούς των πτερύγων, τμήμα των πτερύγων και, τέλος, ένα μόνον τμήμα του κάτω μέρους της ατράκτου.

Στις ίδιες φωτογραφίες απεικονίζονται σοροί επιβατών, που σύμφωνα με την υπουργό είναι, ακόμα, αναγνωρίσιμοι.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν «λίγο βορειότερα» από το τελευταίο στίγμα που είχε δώσει το πιλοτήριο του Airbus 330, δηλαδή στα 1.500 χλμ. στα βορειοανατολικά της βραζιλιάνικης πόλης Ρεσίφε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλα τα ευρήματα έχουν διασκορπιστεί σε μία έκταση 600 μέτρων επί 200 μέτρων.

Προτεραιότητα παραμένει να εντοπιστούν τα δύο «μαύρα κουτιά». Στη συνέντευξη εκφράστηκε «ελπίδα» ότι τα «μαύρα κουτιά» θα εντοπιστούν και θα ανασυρθούν. Θα πρέπει συγχρόνως, όμως, η πολυκαιρία μέσα στον ωκεανό να μην έχει σημαντικά αλλοιώσει τα «μαύρα κουτιά».

Στις τρεις προηγούμενες αναζητήσεις, είχαν εντοπιστεί πολύ μικρά τμήματα του μοιραίου αεροπλάνου και 51 σοροί.