Από μπυραρία σε μπυραρία του Μονάχου περιφερόταν ο Χίτλερ, για να εκφέρει τους λόγους στους οποίους τόνιζε επανειλημμένα την προδοσία των πολιτικών στην ήττα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια από αυτές τις μπυραρίες ήταν και η Μπιργκερμπροϊκέλερ», όπου είχαν συγκεντρωθεί επιφανείς πολίτες της Βαυαρίας για να ακούσουν μία ομιλία του Γκούσταβ φον Καρ.

Έτσι, το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1923, ο Χίτλερ και οι συνεργάτες του στο Κόμμα βρήκαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα στρατηγικά χνάρια του Μουσολίνι.

Ο Χίτλερ αιφνιδιάζει τους συγκεντρωμένους εισβάλει στην μπυραρία και με παρατεταμένο το πιστόλι του και πυροβολεί μια φορά προς την οροφή.

Στη συνέχεια, ανεβαίνει σε μια καρέκλα και κραυγάζει: «Η εθνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις Βαυαρίας και Βερολίνου κατέρρευσαν. Σε λίγη ώρα θα σχηματίσουμε τη δική μας κυβέρνηση».

Αφού κλείδωσε σε ένα δωμάτιο της μπυραρίας τους Καρ, Ζάισερ και Λόσοφ τους απείλησε ότι να δεν ενωθούν με τους πραξικοπηματίες θα τους εκτελέσει.

Οι τρεις αξιωματούχοι υπέκυψαν και επιστρέφοντας στην μεγάλη αίθουσα εκφώνησαν θερμούς λόγους υπέρ του Χίτλερ. Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των εξεγερθέντων προσχώρησε ο στρατηγός Λούντεντορφ, ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έδωσε κύρος στους σχεδόν αγνώστους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, τα νέα στην μπυραρία «Μπιργκερμπροϊκέλερ» έγιναν γνωστά στις αρχές. Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να εξοπλιστούν.

Γύρω στις 3 το πρωί της 9ης Νοεμβρίου αναφέρθηκαν τα δύο πρώτα θύματα από πλευράς των εξεγερθέντων, όταν προσπάθησαν να επιτεθούν σε στρατώνα στο Μόναχο. Άλλα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων του Χίτλερ επιτέθηκαν και λεηλάτησαν σπίτια Εβραίων.

Παρόλο που όλο το βράδυ η κατάσταση παρέμεινε συγκεχυμένη, το πρωί της 9ης Νοεμβρίου η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς το μέρος των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Χίτλερ έβλεπε τα σχέδιά του να αποτυγχάνουν και έπεσε σε απόγνωση.
 
Την 1η Απριλίου του 1924 , το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «το πραξικόπημα της μπυραρίας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.