Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) ζήτησαν σήμερα από το Παρίσι να επιβάλει ο ΟΗΕ νέα μέτρα για να «αυξηθεί η πίεση» στο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στο τέλος των εργασιών τους, όμως στα γραπτά συμπεράσματα της συνόδου τους δεν αναφέρεται η επιλογή της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, στην οποία αντιτίθενται πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία.

«Είμαστε σύμφωνοι να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αυξήσει τις πιέσεις επί του συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους.

Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται: «Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σεβαστεί τις νόμιμες διεκδικήσεις του λιβυκού λαού αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματά του, την ελευθερία της έκφρασης και μια αντιπροσωπευτική μορφή διακυβέρνησης. Προειδοποίησαν εναντίον των δραματικών συνεπειών μιας άρνησης εκ μέρους του».

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει κατεπειγόντως ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να εξασφαλισθεί η προστασία των λιβυκών πληθυσμών από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

«Αποφάσισαν επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αυξήσει την πίεση, με τη λήψη και οικονομικών μέτρων, για να παρακινηθεί ο Μουάμαρ Καντάφι να φύγει», προστίθεται στα συμπεράσματα της συνόδου της G8.