Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της στρατιωτικής έρευνας για το αιματηρό ρεσάλτο στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές
.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται σήμερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός απέτυχε στην προετοιμασία της επιχείρησης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yediot Ahronot, υπήρξαν αδυναμίες τόσο στην προετοιμασία ως προς τη συλλογή και την επεξεργασία των πληροφοριών, όσο και ως προς τις επιχειρησιακές εντολές που δόθηκαν στο κομάντο του ισραηλινού ναυτικού.

Η επίσημη έκθεση για την ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ώρες από τη στρατιωτική επιτροπή έρευνας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκιόρα Εϊλάντ, απόστρατος στρατηγός του ισραηλινού στρατού.

Μη στρατιωτική επιτροπή διεξάγει παράλληλη έρευνα για την επιχείρηση, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επιδείνωσε σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Μετά την επιδρομή το Ισραήλ είχε ισχυρισθεί ότι οι κομάντος άνοιξαν πυρ εναντίον των επιβατών ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκαν επίθεση με σιδηρολοστούς και μαχαίρια.

Ορισμένοι από τους κομάντος, είχε ανακοινώσει τότε ο ισραηλινός στρατός, ήταν οπλισμένοι με όπλα paintball, αλλά έφεραν επίσης και περίστροφα, περιμένοντας ότι θα συναντήσουν μόνο ελαφρά αντίσταση.

Η Yediot Ahronot και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η στρατιωτική επιτροπή έρευνας δεν είναι εξουσιοδοτημένη να ζητήσει παραιτήσεις στρατιωτικών. Ωστόσο, εικάζεται ότι θα υπάρξουν συνέπειες για ορισμένους ανώτατους στρατιωτικούς.

Η επιτροπή δεν διαθέτει εξουσιοδότηση να εξετάσει την πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από την ισραηλινή επιχείρηση, αν και ο Τουρκέλ δήλωσε ότι θα καλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταθέσει. Η έρευνά της επικεντρώνεται στο αν η ισραηλινή επιχείρηση ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και στις ενέργειες των διοργανωτών της νηοπομπής και των ακτιβιστών.