Η υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, Καμάλα Χάρις, η οποία τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομοφυλοφίλων, έκανε έκκληση στο εφετείο που εξετάζει το ενδεχόμενο να ανατρέψει την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από την πολιτεία στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.

Η κίνηση της Χάρις σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον ορισμό που με νόμο είχε δοθεί πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο γάμος γίνεται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας, σημειώνοντας μία σημαντική αλλαγή πολιτικής σε ότι αφορά στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Στα γραπτά επιχειρήματα που υπέβαλε στο δικαστήριο η Χάρις, ζητά να καταπέσει η διαταγή με την οποία απαγορεύονται οι γάμοι ομοφυλοφίλων στην πιο μεγάλη πληθυσμιακά πολιτεία των ΗΠΑ καθώς εξετάζεται η προσφυγή εναντίον της απαγόρευσης.

Οι ψηφοφόροι της πολιτείας το 2008 ενέκριναν την απαγόρευση, υιοθετώντας σε δημοψήφισμα σχετική πρωτοβουλία, γνωστή ως «πρόταση 8», αλλά πέρυσι, ο περιφερειακός δικαστής του Σαν Φρανσίσκο, Βον Γουόκερ, έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματική.

Η απόφαση του όμως τέθηκε σε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Στο μεταξύ, το ομοσπονδιακό εφετείο ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια να εξετάσει κατά πόσο οι υποστηρικτές της «πρότασης 8», θα ήθελαν να την υπερασπιστούν στο δικαστήριο, αφού η επίσημη πολιτεία αρνείται να το κάνει. Η σχετική διαδικασία ίσως κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Χάρις είπε ότι είναι απίθανο η έφεση να επιτύχει να ανατρέψει την απόφαση Γουόκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την «πρόταση 8», αντισυνταγματική.

«Δεν υπάρχει πλήγμα που θα υποστούν οι υποστηρικτές της «πρότασης 8» εάν επιτραπεί στα ζευγάρια ίδιου φύλου να έλθουν σε πολιτικό γάμο στην Καλιφόρνια», προσέθεσε η Χάρις.

Το θέμα των γάμων ατόμων του ιδίου φύλου είναι στο επίκεντρο πολλών δικαστικών και πολιτικών μαχών σε όλη την χώρα. Μέχρι στιγμής οι γάμοι ομοφυλοφίλων επιτρέπονται στην Πολιτεία της Κολούμπια και σε πέντε από τις 50 πολιτείες, το Κονέκτικατ, την Αϊόβα, την Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσιρ και το Βερμόντ ενώ κάποιες πολιτείες επιτρέπουν τις πολιτικές ενώσεις στα άτομα του ιδίου φύλου.