Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται και οι ελπίδες για εκεχειρία εξασθενούν, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν. Μάλιστα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους δήλωσε ότι ακόμα και το προσωπικό του στην πρώτη γραμμή λιποθυμά από την πείνα.
«Αυτή η εντεινόμενη κρίση επηρεάζει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσπαθούν να σώσουν ζωές στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα… όταν οι φροντιστές δεν μπορούν να βρουν αρκετό φαγητό, ολόκληρο το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει», δήλωσε την Πέμπτη ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ομάδες αρωγής κατηγορούν το Ισραήλ για τον αποκλεισμό σχεδόν κάθε βοήθειας προς το έδαφος.
«Αντιμετωπίσαμε την πείνα στο παρελθόν, αλλά ποτέ έτσι»: σκελετωμένα παιδιά γεμίζουν τους θαλάμους των νοσοκομείων καθώς η πείνα καταλαμβάνει τη Γάζα. Ο Λαζαρινί ανέφερε σε δήλωσή του ότι ένας συνάδελφός του στην περιοχή τού το είχε πει: «Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι ούτε νεκροί ούτε ζωντανοί, είναι κινούμενα πτώματα».


Σύμφωνα με τον ίδιο, η UNRWA έχει το ισοδύναμο 6.000 φορτηγών με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες που περιμένουν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει «στους ανθρωπιστικούς εταίρους να φέρουν απεριόριστη και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που λιποθυμούν και πέφτουν νεκροί από την πείνα. Εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα έχουν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ισχνά σώματα με ελάχιστο δέρμα να καλύπτει τα οστά τους, όπως γράφει ο βρετανικός Guardian.

Ιατρικές πηγές στη Γάζα ανέφεραν ότι δύο ακόμα άνθρωποι πέθαναν από την πείνα την Πέμπτη, οι οποίοι ήταν άρρωστοι και δεν είχαν φάει για μέρες.
Καθώς η διεθνής πίεση αυξανόταν για μια λύση που θα έδινε τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια καταστροφικού πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
«Πιστός στην ιστορική του δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα προβώ σε επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο X και στο Instagram.
Fidèle à son engagement historique pour une paix juste et durable au Proche-Orient, j’ai décidé que la France reconnaîtra l’État de Palestine.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 24, 2025
J’en ferai l’annonce solennelle à l’Assemblée générale des Nations unies, au mois de septembre prochain.… pic.twitter.com/7yQLkqoFWC
Νωρίτερα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους διαπραγματευτές τους από την Ντόχα, όπου διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο Στιβ Γουίτκοφ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν ενεργεί με καλή πίστη.
«Αποφασίσαμε να φέρουμε την ομάδα μας πίσω από την Ντόχα για διαβουλεύσεις μετά την τελευταία αντίδραση της Χαμάς, η οποία δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη επιθυμίας να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», έγραψε στο Χ. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «εναλλακτικές επιλογές» για την ανάκτηση των ομήρων και τη «δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος για τον λαό της Γάζας», χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις.
Η ανακοίνωση του Γουίτκοφ ήρθε αφού η Χαμάς έστειλε την απάντησή της σχετικά με την τελευταία πρόταση εκεχειρίας στους διαμεσολαβητές. Ήταν μια απότομη μεταστροφή σε σχέση με την αισιοδοξία που επικρατούσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν το Associated Press ανέφερε ότι Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση της Χαμάς ήταν εφαρμόσιμη.
Η πρόταση της Χαμάς περιλάμβανε αιτήματα σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων που ανταλλάσσονται, τις υπηρεσίες που θα επιτρέπεται να διανέμουν βοήθεια στη Γάζα και μόνιμο τερματισμό του πολέμου αντί για κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Τα αιτήματα της ομάδας ήρθαν, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια πίεση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις μάχες και ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκφράζει τον τρόμο του για τις εικόνες πείνας στην περιοχή.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς ήταν «ευέλικτη, θετική και έλαβε υπόψη της τα αυξανόμενα δεινά στη Γάζα και την ανάγκη να σταματήσει η πείνα». Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση περιελάμβανε έναν νέο οδικό χάρτη για την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία, όπως δήλωσε στο Reuters, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ομάδα.
Εντωμεταξύ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές που κρατούσαν σακούλες με αλεύρι και φωτογραφίες Παλαιστίνιων παιδιών που πέθαναν από την πείνα διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, ζητώντας τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.