Βρέφη που πάνω τους έμειναν μόνο δέρμα και οστά πέθαναν, ενώ οι μητέρες τους ήταν τόσο πεινασμένες που δεν μπορούσαν να παράγουν γάλα για να τα θηλάσουν.
Τώρα ακόμα και οι γιατροί που προσπαθούν να θεραπεύσουν τους υποσιτισμένους στο νοσοκομείο Σίφα στη βόρεια Γάζα είναι τόσο πεινασμένοι και άρρωστοι, που μερικοί έχουν λιποθυμήσει και χρειάστηκαν ενδοφλέβια υγρά.
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά, τα περισσότερα τις τελευταίες εβδομάδες και 10 μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Ακόμα και οι άνθρωποι που προσπαθούν να πάρουν τρόφιμα από τα σημεία διανομής θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον Μάιο, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως κοντά σε σημεία βοήθειας που διαχειρίζεται ένας Aμερικανός εργολάβος.

Ενώ περισσότερες από 100 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικές οργανώσεις ζητούν περισσότερη βοήθεια για τη Γάζα, ένας γιατρός αποκάλυψε το μέγεθος της φρίκης, καθώς η επισιτιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, δήλωσε στην Independent ότι τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό μόνο στις δικές του κλινικές.
«Τα παιδιά έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν απλώς δέρμα και κόκαλα. Όλα τα ζωτικά όργανα κατέρρεαν. Τους απέμενε η τελευταία τους ανάσα», είπε απελπισμένος.
«Δεν υπάρχει βρεφικό γάλα. Δεν υπάρχει φαγητό. Ακόμα και το γάλα στα στήθη των μητέρων έχει στερέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ότι το ίδιο το προσωπικό του είναι επίσης πεινασμένο, δουλεύοντας μέρα και νύχτα χωρίς φαγητό και συχνά ανίκανο να βοηθήσει.
«Μέλη του ιατρικού προσωπικού εισήχθησαν στο νοσοκομείο, για να λάβουν ενδοφλέβια υγρά», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες δήλωσε την Τρίτη ότι το προσωπικό της, καθώς και γιατροί και εθελοντές, λιποθυμούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στη Γάζα λόγω της πείνας και της εξάντλησης.
«Κανείς δεν εξαιρείται: οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται επίσης φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και ανθρωπιστές πεινούν», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA.
Ο Χάλεντ Μοχάμεντ Αλ-Ναμπρίσι, γιατρός στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, μια περιοχή που βρίσκεται τώρα υπό διαταγές εκκένωσης, δήλωσε:
«Η Ντέιρ αλ-Μπαλάχ υπέφερε και πριν και τώρα υποφέρει ακόμα περισσότερο λόγω της εκκένωσης. Οι 200 κλίνες του νοσοκομείου έχουν ξεπεράσει τις 500. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν επεκταθεί από 10 σε 17 κρεβάτια, με πληρότητα 200%. Εκατοντάδες περιστατικά υποσιτισμού φτάνουν τώρα στο τμήμα επειγόντων. Το προσωπικό μας είναι πλέον μέρος της ίδιας της οδύνης. Πολλά παιδιά υποφέρουν τώρα από μηνιγγίτιδα, μια ασθένεια που προκαλείται από τον συνωστισμό».
Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 60.000 Παλαιστίνιους στον πρωτοφανή βομβαρδισμό της Γάζας, σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, οι οποίες σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και οδήγησαν στην αιχμαλωσία τουλάχιστον 250 ομήρους τον Οκτώβριο του 2023.
Οι τελευταίοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 21 άτομα το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης.

Αλλά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν πλέον κατά δεκάδες από την πείνα.
Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποβάλλει τη Γάζα σε «εξαναγκαστική λιμοκτονία» με τον αποκλεισμό της βοήθειας.
Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την κατάσταση για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας «θέαμα τρόμου», καθώς το ανθρωπιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ανέφεραν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν «τη συνεχιζόμενη χρήση της λιμοκτονίας από το Ισραήλ με σκοπό τη γενοκτονία των Παλαιστινίων».
Η κοινή δήλωση 115 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε:
«Οι γιατροί αναφέρουν ιστορικά ποσοστά υποσιτισμού, ειδικά μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων. Ασθένειες όπως η οξεία υδαρή διάρροια εξαπλώνονται, οι αγορές είναι άδειες, τα απορρίμματα συσσωρεύονται και οι ενήλικες καταρρέουν στους δρόμους από την πείνα και την αφυδάτωση. Το ανθρωπιστικό σύστημα που ηγείται ο ΟΗΕ δεν έχει αποτύχει, έχει εμποδιστεί να λειτουργήσει. Με την παρεμπόδιση της πρόσβασης, αδυνατούμε να φτάσουμε σε όσους έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας εξαντλημένων και πεινασμένων ομάδων».
Την ίδια στιγμή, έχουν σημειωθεί πολλαπλές σφαγές σε σημεία διανομής τροφίμων.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι πλήθη Παλαιστινίων που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια από μια σπάνια αποστολή της WFP που εισήλθε στη Γάζα την Κυριακή «δέχτηκαν πυρά από ισραηλινά τανκς και ελεύθερους σκοπευτές».
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην Independent ότι δέχτηκαν βομβαρδισμό και πυρά, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν σακιά αλεύρι. Συνολικά, ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 870 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια σε σημεία διανομής.
Ο Independent επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό για σχόλια, αλλά δεν έλαβε ακόμη απάντηση. Το Ισραήλ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πείνας ως όπλο ή της στοχοποίησης αμάχων σε σημεία διανομής βοήθειας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κλέβει βοήθεια για να ενισχύσει τον πόλεμό της.
Την Τετάρτη, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ αρνήθηκε ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει λιμό και επέμεινε ότι «μια τεχνητή έλλειψη δημιουργήθηκε από τη Χαμάς».
«Η Γάζα δεν αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, αντιμετωπίζει κρίση της Χαμάς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μένσερ. «Η Χαμάς κλέβει τη βοήθεια, παρατείνει τον πόλεμο, αυτοί φταίνε. Η Χαμάς έχει καταλάβει πάνω από 25.000 φορτηγά βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν θα αφήσει τη Χαμάς να λιμοκτονήσει τη Γάζα και να κατηγορήσει το Ισραήλ. Ο κόσμος πρέπει να δει μέσα από αυτόν τον βάναυσο χειρισμό. Είναι τραγωδία ότι τα παιδιά στη Γάζα υποφέρουν… αλλά υποφέρουν από τη Χαμάς. Η πραγματική τραγωδία είναι ότι ο ΟΗΕ λέει ελάχιστα για τη Χαμάς που χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η σιωπή του ΟΗΕ είναι ντροπή», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η κατάσταση στο έδαφος έχει γίνει τόσο τρομακτική, που το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους συμμάχους του να τερματίσει τον πόλεμο και να επιτρέψει ανεμπόδιστη βοήθεια.
Την Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, εκφράζοντας ότι αισθάνεται «αηδιασμένος» και «σοκαρισμένος» από τις ενέργειες του Ισραήλ.
Μία ημέρα νωρίτερα, είχε ενωθεί με ομολόγους του από 24 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Ιαπωνίας, σε μια σπάνια δήλωση που προειδοποιούσε ότι τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε «νέα βάθη» και καλούσε το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο «τώρα».
Γράφοντας στο New Statesman την περασμένη εβδομάδα, ο λόρδος Σάμπσον είπε ότι υπάρχει «ισχυρή περίπτωση ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για εγκλήματα πολέμου».
«Δεν έχω ιδεολογική θέση σε αυτή τη σύγκρουση», έγραψε. «Αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι τι θα θεωρούσαν οι υπερασπιστές του Ισραήλ ως απαράδεκτο, αν το τρέχον επίπεδο ισραηλινής βίας στη Γάζα δεν είναι αρκετό. Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε αξιοπρεπή άνθρωπο να μην συγκινηθεί από το μέγεθος της αυθαίρετα επιβληθείσας ανθρώπινης οδύνης ή το θέαμα ενός ισχυρού στρατού που επιτίθεται βίαια σε έναν πληθυσμό ήδη γονατισμένο. Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα. Είναι συλλογική τιμωρία, με άλλα λόγια εκδίκηση, που επιβάλλεται όχι μόνο στη Χαμάς αλλά σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι, εν ολίγοις, έγκλημα πολέμου», συμπλήρωσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εικόνες αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διανομή βοήθειας ήταν «αφόρητες» και κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του για βελτίωση της κατάστασης.
Οργανώσεις βοήθειας και ειδησεογραφικοί οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχία για το προσωπικό τους.
Η ένωση δημοσιογράφων του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το προσωπικό του στη Γάζα κινδυνεύει από λιμοκτονία και ότι «χωρίς παρέμβαση, οι τελευταίοι ρεπόρτερ στη Γάζα θα πεθάνουν».
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων ανέφερε ότι τα αποθέματα βοήθειάς του έχουν εξαντληθεί και ότι μερικά μέλη του προσωπικού του λιμοκτονούν. «Η τελευταία μας σκηνή, το τελευταίο μας δέμα τροφίμων, τα τελευταία μας είδη βοήθειας έχουν διανεμηθεί. Δεν έχει απομείνει τίποτα», δήλωσε ο διευθυντής του, Γιαν Έγκελαντ. «Το Ισραήλ δεν υποχωρεί. Απλώς θέλει να παραλύσει το έργο μας», είπε.

Στο έδαφος, οι πολίτες δήλωσαν ότι πλησιάζουν στο τέλος.
«Πριν από τρεις μέρες, το αλεύρι σχεδόν εξαφανίστηκε και η τιμή του κιλού έφτασε τα 50 δολάρια», δήλωσε ο Ιχάμπ Αμπουντάλα, καθηγητής πανεπιστημίου που πρέπει να στηρίξει οικογένεια εννέα ατόμων.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση που δεν μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα, ακόμα και αν έχουμε χρήματα», τόνισε.
Ο Ουάτζιχ Αλ-Νατζάρ, 70 ετών, από την Πόλη της Γάζας, που στηρίζει οικογένεια 13 ατόμων, δήλωσε ότι ένα κιλό ρύζι έφτασε τα 30 δολάρια και ένα κιλό ζάχαρη σχεδόν τα 100 δολάρια.
«Όλοι είμαστε πεινασμένοι και μπορούμε να τρώμε μόλις ένα γεύμα την ημέρα, αν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά», είπε. «Οι άνθρωποι αναγκάζονται να πάνε προς τον θάνατο», ανέφερε σε δραματικό τόνο.