Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα ένα νέο βιντεοπαιχνίδι με τίτλο «Revenge on Gold Diggers», το οποίο κατηγορείται ότι αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, παρουσιάζοντας όλες τις γυναίκες ως χειριστικές και συμφεροντολόγες.
Στο παιχνίδι, οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ανδρών που πέφτουν θύματα γυναικών οι οποίες τους πλησιάζουν μόνο για τα χρήματά τους. Οι επιλογές των παικτών καθορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας, η οποία εξελίσσεται σε πραγματικούς χώρους με ηθοποιούς (live-action).
Μία από τις γυναικείες χαρακτήρες λέει χαρακτηριστικά: «Είναι πιο υπάκουος κι από σκύλο… Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι τέτοιοι χαζοί!».
Το παιχνίδι εκτοξεύθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στην πλατφόρμα Steam αμέσως μετά την κυκλοφορία του τον Ιούνιο, όμως δεν άργησε να ακολουθήσει σφοδρός δημόσιος διάλογος. Οι επικριτές κάνουν λόγο για σεξιστικά μηνύματα και προσβολή προς όλες τις γυναίκες, ενώ οι υποστηρικτές του παιχνιδιού υποστηρίζουν ότι προειδοποιεί για τις συναισθηματικές απάτες.
Η κατακραυγή ήταν τόσο έντονη που οι δημιουργοί άλλαξαν αθόρυβα τον τίτλο του σε «Emotional Anti-Fraud Simulator», ενώ ο σκηνοθέτης του παιχνιδιού, ο Χονγκ Κονγκέζος Μαρκ Χου, αποκλείστηκε από πολλές κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δημιουργοί υποστηρίζουν πως δεν είχαν καμία πρόθεση να στοχοποιήσουν τις γυναίκες, αλλά ότι ήθελαν να ανοίξουν συζήτηση γύρω από τα «γκρίζα όρια» στις σύγχρονες σχέσεις.
Η εικαστικός Σου Γι Κουν, που δοκίμασε το παιχνίδι, το απορρίπτει: «Πρόκειται για ένα κλασικό εμπορικό μοντέλο που βασίζεται στο να δημιουργεί αντιπαραθέσεις και να διχάζει», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως προσθέτει: «Ο όρος “χρυσοθήρας” από μόνος του είναι σεξιστικός. Αν έχεις πλούσιο σύντροφο, σε λένε χρυσοθήρα. Αν προσέχεις την εμφάνισή σου, το ίδιο. Ακόμα και για έναν απλό καφέ να δεχτείς, σε χαρακτηρίζουν έτσι».
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι παίκτες θεωρούν την κριτική υπερβολική. «Το παιχνίδι δεν λέει ότι όλες οι γυναίκες είναι χρυσοθήρες. Εγώ δεν ένιωσα ότι στοχοποιεί το φύλο», λέει ένας 31χρονος παίκτης. Όμως, στο ίδιο το παιχνίδι όλες οι “απατεώνισσες” είναι γυναίκες – από influencer μέχρι φιλόδοξες επιχειρηματίες.
Μία από αυτές μάλιστα λέει: «Θέλεις να δεις αν ένας άντρας σε αγαπάει; Δες πόσα χρήματα ξοδεύει».
Η δημόσια συζήτηση έχει διχάσει και τα τοπικά μέσα. Εφημερίδα από την επαρχία Χουμπέι ανέφερε ότι το παιχνίδι «στοχοποιεί συλλήβδην τις γυναίκες παρουσιάζοντάς τες ως απατεώνισσες», ενώ η Beijing Youth Daily επαίνεσε τη «δημιουργικότητά» του, επισημαίνοντας τις οικονομικές απώλειες από ερωτικές απάτες, που ανήλθαν στα 2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 279 εκατ. δολάρια) το 2023.
Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων, οι πωλήσεις του τίτλου εκτοξεύθηκαν, με το παιχνίδι να συγκαταλέγεται πλέον στα δέκα κορυφαία PC games στην Κίνα, ξεπερνώντας ακόμα και το Black Myth: Wukong, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο κινεζικό παιχνίδι όλων των εποχών.
Στο διαδίκτυο, αρκετοί συνδέουν το παιχνίδι με την τραγική ιστορία ενός άντρα γνωστού ως “Fat Cat”, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από ερωτική απογοήτευση. Παρά τις κατηγορίες εις βάρος της πρώην του, η αστυνομία δεν εντόπισε στοιχεία ενοχής.
Γυναίκες που μίλησαν στο BBC εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι το παιχνίδι διαιωνίζει παρωχημένα έμφυλα στερεότυπα σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα θεωρείται ότι ανήκει στο σπίτι, ενώ ο άντρας φέρει το βάρος της οικονομικής ευθύνης.
Η κυρίαρχη ρητορική του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ίδιου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ενισχύει αυτά τα πρότυπα, με συνεχείς εκκλήσεις προς τις γυναίκες να αναλάβουν τον ρόλο της «καλής συζύγου και μητέρας».
«Το παιχνίδι απλώς ενισχύει τη σύγκρουση μεταξύ των φύλων», δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα που ζήτησε να μείνει ανώνυμη, φοβούμενη διαδικτυακές επιθέσεις. «Μας παρουσιάζει ξανά ως το “ασθενές φύλο”, που πρέπει να ευχαριστήσει τους άνδρες για να επιβιώσει».