Στιγμές πανικού καταγράφηκαν στο θέρετρο Σαν Αντόνιο της Ίμπιζα, όταν άνδρας και γυναίκα κατέληξαν στη θάλασσα εν μέσω μαζικής συμπλοκής κοντά σε πάρτι που γινόταν σε πλοίο.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, επικράτησε χάος κοντά στο πλοίο, το οποίο αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη εκδρομή λόγω της βίαιης συμπλοκής. Η συμπλοκή φέρεται να ξεκίνησε όταν ομάδα τουριστών, που περιγράφονται ως Βρετανοί, κλήθηκε να αποβιβαστεί από το πλοίο πριν από την αναχώρησή του. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για ποιον λόγο ζητήθηκε να αποχωρήσουν ούτε αν έγιναν συλλήψεις.

Σε βίντεο διακρίνεται ένας άγνωστος άνδρας να σπρώχνει κάποιον άλλο στο νερό, πριν εμπλακεί και σε δεύτερο καβγά πιο κάτω στην αποβάθρα. Κατά τη διάρκεια της αναστάτωσης, γυναίκα που περιγράφεται ως διοργανώτρια του πάρτι έπεσε επίσης στο νερό, όμως δύο περαστικοί έσπευσαν να τη βοηθήσουν και να την ανασύρουν.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, μάρτυρας που ανήρτησε το σχετικό βίντεο στο TikTok το τιτλοφόρησε «Άγγλοι στην Ίμπιζα», προσθέτοντας: «Οι Άγγλοι είναι τόσο προβληματικοί». Όταν άλλοι χρήστες τη ρώτησαν πώς γνώριζε την εθνικότητά τους, η χρήστης Marylou1313 απάντησε: «Γιατί ήμουν εκεί». Άλλος Βρετανός συμμετείχε στη συζήτηση, δηλώνοντας: «Οι Άγγλοι είναι πολύ μορφωμένοι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Η αυτόπτης μάρτυρας απάντησε: «Το ξέρω».

Την προηγούμενη μέρα, πλάνα από άλλο περιστατικό βίας στο γνωστό ξενοδοχείο Marco Polo στην ίδια περιοχή έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής δίπλα στην πισίνα, ένας άνδρας χτυπήθηκε από ιπτάμενη καρέκλα, ενώ μία γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της. Δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε το επεισόδιο. Το βίντεο από τη συμπλοκή στο ξενοδοχείο δημοσιεύτηκε στο Instagram από τον λογαριασμό @sanantonioibiza.

Τον Μάιο, επιβάτιδα πτήσης της easyJet προς την Ίμπιζα αποκάλεσε τους Άγγλους συνεπιβάτες της «ζώα» σε μια οργισμένη ανάρτηση για το είδος των τουριστών που, όπως είπε, φτάνουν στο νησί. Η κάτοικος της Ίμπιζα Erika Barrachina δημοσίευσε βίντεο με τους θορυβώδεις Βρετανούς και τους αποκάλεσε «σκουπίδια», επιμένοντας ότι δεν έπρεπε να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Σε μήνυμα συνοδευόμενο από βίντεο όπου επιβάτες χτυπούσαν τις θέσεις αποσκευών και φώναζαν, η ίδια έγραψε: «Η πτήση μου από το Λονδίνο προς την Ίμπιζα ήταν φρικτή. Φοβήθηκα. Ένα αεροπλάνο γεμάτο πραγματικά αγγλικά ζώα. Όλοι όρθιοι, να ουρλιάζουν, να χτυπιούνται μεταξύ τους, να πίνουν μπουκάλια αλκοόλ το ένα μετά το άλλο και να εμποδίζουν τους αεροσυνοδούς να κάνουν τη δουλειά τους. Πραγματική κόλαση. Αυτό το βίντεο είναι μόνο το τέλος, γιατί δεν μπορούσα να καταγράψω όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ήταν ένα πραγματικά άγριο ταξίδι διάρκειας 2,5 ωρών. Δεν πρέπει να επιτρέπεται αυτό. Δεν πρέπει να επιτρέπουν σε τέτοια σκουπίδια να επιβιβάζονται ή να πωλείται αλκοόλ στο αεροπλάνο. Δεν θέλουμε αυτό το είδος τουρισμού στην Ίμπιζα, να μείνουν σπίτι τους. Πέρασα πολύ άσχημα και οι αεροσυνοδοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Πώς να ελέγξεις τέτοια άγρια ζώα μέσα σε αεροπλάνο; Πρέπει να βρεθεί λύση».

Στις 15 Ιουνίου, κάτοικοι της Ίμπιζα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του τουρισμού. Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγιόρκας, Πάλμα, συμμετείχαν 8.000 άνθρωποι σύμφωνα με την Αστυνομία, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 30.000.

Περίπου 100 διαδηλωτές, χτυπώντας τύμπανα, περικύκλωσαν το πολυτελές εστιατόριο Cappuccino Borne, δίπλα σε ένα McDonald’s στο κέντρο της Πάλμα, μετά το τέλος της πορείας. Η Αστυνομία παρενέβη για να εκτονώσει την ένταση, καθώς οι διαδηλωτές κρατούσαν χαρτόνι με το μήνυμα: «Καθώς έρχεσαι, εγώ πρέπει να φύγω».

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «Οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας», «Go Home» και «No Balconing», αναφερόμενοι στο επικίνδυνο φαινόμενο νέων τουριστών που πηδούν από τα μπαλκόνια ξενοδοχείων της Μαγιόρκα στις πισίνες ή επιχειρούν να σκαρφαλώσουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων, Antoni Costa, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους «απαράδεκτη».