Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε επιβεβαίωση των κρουσμάτων της νόσου των τρελών αγελάδων, ενημερώνοντας για το ξέσπασμα την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), την επόμενη εβδομάδα, θα στείλει ειδική ομάδα για να βοηθήσει την απομονωμένη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι οι πλέον πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 10.000 βοοειδή, αγελάδες και χοίροι έχουν μολυνθεί ενώ χιλιάδες έχουν πεθάνει.

Το υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε προχθές το FAO, από πλευράς του οποίου όμως υπήρξε άρνηση για οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάντως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης διευκρίνισε ότι η Σεούλ δε σχεδιάζει να στείλει βοήθεια στη Βόρεια Κορέα σε σχέση με το ξέσπασμα και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αίτημα για βοήθεια.

Το 2008, η Βόρεια Κορέα είχε 576.000 βοοειδή και 2,2 εκατ. χοίρους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αντίστοιχα στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί 146 κρούσματα της ασθενείας από τον προηγούμενο Νοέμβριο και σχεδόν το ένα τρίτο των χοίρων έχουν θανατωθεί προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος.

Η επιδημία έχει ανεβάσει σε ύψος ρεκόρ την αξία των αμερικανικών εταιρειών του κλάδου καθώς εκτιμάται ότι η νοτιοκορεάτικη βιομηχανία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ανακάμψει.