Η Κίνα και η Βραζιλία δεσμεύθηκαν σήμερα ότι θα προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς ανταλλαγές κατά την υπογραφή σειράς συμφωνιών στο Πεκίνο για ενίσχυση των σχέσεών τους εν μέσω αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο που προκάλεσε η επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο χώρες θα πρέπει να εναντιωθούν σθεναρά στις μονομερείς ενέργειες, στον προστατευτισμό και «στις πράξεις εκφοβισμού», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Λούλα είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν «ποτέ πιο αναγκαίες».
«Η Κίνα και η Βραζιλία είναι αποφασισμένες να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον της μονομέρειας και του προστατευτισμού», δήλωσε ο Βραζιλιάνος αριστερός ηγέτης, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Βραζιλίας. Ο Λούλα βρίσκεται στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη κατά την οποία συμμετέχει σε ένα σημαντικό φόρουμ μαζί με άλλους αξιωματούχους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, περιλαμβανομένων των προέδρων της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς και της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.
Ο Σι και ο Λούλα παρέστησαν σήμερα στην υπογραφή 20 συμφωνιών, περιλαμβανομένων πολυαναμενόμενων συμφωνιών για περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Βραζιλία στην Κίνα.
Συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος, εξόρυξης και βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας επιτεύχθηκαν επίσης. Σε κοινή δήλωση για την κρίση στην Ουκρανία που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, οι δύο πλευρές αναφέρουν πως ο απευθείας διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και εκφράζουν την ελπίδα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό.
Η σημερινή ήταν η τρίτη συνάντηση του Λούλα με τον Σι αφότου ο Βραζιλιάνος ηγέτης επέστρεψε στην εξουσία το 2023 και δείχνει τις θερμές σχέσεις ανάμεσα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε συμφωνία για προσωρινή περικοπή των δασμών έπειτα από συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη. Ο Λούλα, που ασκεί κριτική στις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, επιδίωκε να ενισχύσει τις εξαγωγές αγαθών από τον γίγαντα της Νότιας Αμερικής στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας και να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.
Σε μια άλλη κοινή δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι δύο χώρες αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν τη σημασία να συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της επιστήμης και της καινοτομίας. Πριν από την επίσκεψη του Λούλα, το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς για φορτία βραζιλιάνικης σόγιας από πέντε εταιρίες που είχαν ανασταλεί προηγουμένως λόγω φυτοϋγειονομικών ανησυχιών καθώς η Κίνα επιδιώκει να απομακρυνθεί από τις αμερικανικές εισαγωγές.
Η Κίνα, που αγοράζει περισσότερο από το 60% της παγκοσμίως εμπορεύσιμης σόγιας, εισάγει άνω του 70% από την Βραζιλία. Στο επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο συμμετείχε ο Λούλα στο Πεκίνο χθες, Δευτέρα, η υπηρεσία προώθησης εμπορίου και επενδύσεων της Βραζιλίας ανέφερε ότι βοήθησε στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη Βραζιλία αξίας περίπου 27 δισ. ρεάλ.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors, η πλατφόρμα αγορών Meituan, και κινεζικές ενεργειακές, μεταλλευτικές εταιρίες καθώς και εταιρίες ποτών, περιλαμβανομένων των CGN Power, Envision, Mixue και Baiyin Nonferrous Group, ανακοίνωσαν επενδύσεις στη Βραζιλία αξίας από δύο έως έξι δισ. ρεάλ.
Οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, περιλαμβανομένων βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, ηλεκτρικών οχημάτων, ημιαγωγών, ινσουλίνης και κόκκων καφέ.
Στην Μπραζίλια τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι και ο Λούλα αναβάθμισαν το στάτους των διπλωματικών σχέσεών τους και συνήψαν πάνω από 36 συμφωνίες συνεργασίας στις υποδομές, στην ενέργεια, στην αγροβιομηχανία και σε άλλους στρατηγικούς τομείς. Θα συναντηθούν και πάλι στο Ρίο ντε Ζανέιρο στη σύνοδο κορυφής των BRICS με τη συμμετοχή του Σι να έχει επιβεβαιωθεί. Ο Σι αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Βραζιλία για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο, όπου αξιωματούχοι αναμένουν περίπου 1.000 επικεφαλής κινεζικών επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ