Η Ρωσία γιόρτασε την 80ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την Παρασκευή με μια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στην οποία συμμετείχε και ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας για να προστατευτεί από τις ουκρανικές επιθέσεις μετά από τρία χρόνια καταστροφικού πολέμου.
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο μακροβιότερος επικεφαλής του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, στάθηκε δίπλα στον Σι, αρκετές δεκάδες άλλους ηγέτες και Ρώσους βετεράνους σε μια εξέδρα δίπλα στο μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα παρέλασαν.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ προσπάθειες να υποτιμηθεί ο αποφασιστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά ότι η Μόσχα αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι δυτικοί σύμμαχοι στην ήττα του Αδόλφου Χίτλερ.
«Η Σοβιετική Ένωση ανέλαβε τα πιο άγρια, ανελέητα χτυπήματα του εχθρού», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα θυμόμαστε πάντα ότι το άνοιγμα του Δεύτερου Μετώπου στην Ευρώπη μετά τις αποφασιστικές μάχες στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης έφερε τη νίκη πιο κοντά».
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή των στρατιωτών των συμμαχικών στρατών, των μελών της αντίστασης, του θαρραλέου λαού της Κίνας και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για ένα ειρηνικό μέλλον στον κοινό μας αγώνα».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο φονικότερος της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στοιχειώνει τον εορτασμό, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Περίπου 1.500 από τους 11.000 στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη -η μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία του πολέμου- επρόκειτο να παρελάσουν για πρώτη φορά.



Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στους δρόμους της Μόσχας, που ήταν στολισμένοι με σημαίες και αφίσες, ο Βλαντίμιρ, 40 ετών, δήλωσε ότι πήγε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με φίλους και την έγκυο σύζυγό του για «να δω το στρατιωτικό υλικό». «Ήθελα να δω αυτή την ισχύ με τα μάτια μου. Η γιορτή αυτή με κάνει περήφανο για τη χώρα μου», είπε.
Η Τατιάνα Ριμπάκοβα, 40 ετών, δήλωσε επίσης «περήφανη» για τη χώρα της, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει «στην ειρήνη». «Το ελπίζουμε, ελπίζουμε οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και να έχουν υγεία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε.
Η 45χρονη Νατάλια Ταράσοβα πήγε στη Μόσχα από το Ντοντέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ελπίζει «να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος και «να γίνουν παρελάσεις σε όλες τις πόλεις».
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκατομμυρίων στην Ουκρανία, αλλά απώθησε τις ναζιστικές δυνάμεις πίσω στο Βερολίνο, όπου ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και το κόκκινο σοβιετικό λάβαρο της νίκης υψώθηκε πάνω από το Ράιχσταγκ το 1945.
Οι ιστορικοί του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος λένε ότι οι απώλειες της Κίνας στον Δεύτερο Σινοϊαπωνικό Πόλεμο 1937-1945 ήταν 35 εκατομμύρια.Η ιαπωνική κατοχή προκάλεσε τον εκτοπισμό έως και 100 εκατομμυρίων Κινέζων και σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, καθώς και τη σφαγή της Ναντσίνγκ το 1937, κατά την οποία εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 100.000 έως 300.000 θύματα.
Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετέχουν δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, -αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει επίσης ανακοινωθεί ότι θα παραστούν, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.



Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός στις μάχες με την Ουκρανία από τις 8 ως τις 10 Μαΐου με την ευκαιρία των εορτασμών αυτών, επιστέγασμα των οποίων θα είναι μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου.
Όμως η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει από το 2022 μια μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τον εχθρό της ότι επιτίθεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Σήμερα τα χαράματα, οι τοπικές αρχές των περιφερειών της Χερσώνας και του Ντνιπροπετρόφσκ ανακοίνωσαν ότι δύο άνδρες ηλικίας 60 και 83 ετών τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι «σέβονται αυστηρά» την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι «απαντούν» σε ουκρανικές παραβιάσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ τους δύο εμπολέμους σε μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» για 30 ημέρες.
Обстановка на Красной площади за несколько минут до начала парада.
— ТАСС (@tass_agency) May 9, 2025
Видео: ТАСС/Ruptly pic.twitter.com/Gpcn8k1W1u






Το Παρίσι επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στη Μόσχα
Εντωμεταξύ, η Γαλλία επέκρινε σήμερα την παρουσία του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, στη Μόσχα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
«Δεν αρμόζει σήμερα σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη να βρίσκεται στη Μόσχα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο Μπενζαμέν Χαντάντ, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ο μόνος ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ που θα παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις στη Μόσχα.
Ωστόσο ερωτηθείς για την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στον Σλοβάκο ηγέτη, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι «κάθε κράτος είναι κυρίαρχο, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».
Εξάλλου σημείωσε ότι απέναντι στη Ρωσία, η οποία πολεμά κατά της Ουκρανίας, όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οι χώρες μέλη της ΕΕ κατάφεραν «τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και μαζί με τη Σλοβακία ή την Ουγγαρία» να «ανανεώνουν κάθε έξι μήνες τις κυρώσεις» που επιβάλλουν στη Μόσχα.
Επιτύχαμε «να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και να διατηρήσουμε έναν διαρκή διάλογο με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε επίσης.
Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για την υπογραφή αργότερα σήμερα στη Νανσί, στην ανατολική Γαλλία, της σύμφωνο φιλίας με την Πολωνία, «έναν εταίρο που για πολύ καιρό, αν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, παραμελήσαμε λίγο».
«Αυτό το σύμφωνο αποτελεί μεγάλη πρόοδο στη σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και την Πολωνία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας στο θεσμικό και το πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, στις υποδομές άμυνας, με μια χώρα που (…) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την απειλή της Ρωσίας (και) που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη».