«Δεκαετίες θυμού έχουν μετατραπεί σε βία, ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί», γράφει σε ανάλυσή του στο βρετανικό Sky News, ο δημοσιογράφος για θέματα Ινδίας, Neville Lazarus. Όπως σημειώνει, ο κόσμος πρέπει να φοβάται τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων με ιστορικό δεκαετιών εχθρότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θυμός ήταν απλώς πολύ μεγάλος για να συγκρατηθεί.

Η Ινδία λέει ότι οι πυραυλικές επιδρομές της ήταν η απάντηση στη βάναυση δολοφονία ανθρώπων που απολάμβαναν τις διακοπές τους σε ένα λιβάδι εκτός δρόμου κοντά στο Pahalgam, γνωστό ως μίνι-Ελβετία, στο Κασμίρ – όταν μαχητές άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 26 και τραυματίζοντας δεκάδες στις 22 Απριλίου.

Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποθάλπει, εξοπλίζει και παρέχει καταφύγιο σε μαχητικές οργανώσεις, τα στελέχη των οποίων διεισδύουν από τα σύνορα των σχεδόν 500 μιλίων στο Κασμίρ και επιτίθενται στο κράτος.

Το Πακιστάν αρνείται την κατηγορία και λέει ότι υποστηρίζει μόνο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κασμίριων.

Αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, οι τουρίστες που είχαν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τους μαχητές νωρίτερα ήταν τώρα ο στόχος.

Και μόνο άνδρες σκοτώθηκαν – σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελέστηκαν μπροστά στις οικογένειές τους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα αντίποινα της Ινδίας ονομάστηκαν «Επιχείρηση Sindoor».

Το Sindoor είναι το βερμίλιο, κόκκινο χρώμα που φοράει μια παντρεμένη γυναίκα στη μεσαία χωρίστρα της γραμμής των μαλλιών της, υποδεικνύοντας την οικογενειακή της κατάσταση. Στην επίθεση κατά των τουριστών κοντά στο Pahalgam υπήρχαν πολλές χήρες.

Λίγες ημέρες μετά τις δολοφονίες, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Ινδός πρωθυπουργός, δήλωσε: «Λέω σε όλο τον κόσμο ότι η Ινδία θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και τους υποστηρικτές του.

Θα τους καταδιώξουμε μέχρι τα πέρατα της γης. Το πνεύμα της Ινδίας δεν θα λυγίσει ποτέ από την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία δεν θα μείνει ατιμώρητη. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Ινδία κλιμάκωσε τη διπλωματική επίθεση ανακαλώντας τις βίζες, απελαύνοντας στρατιωτικούς συμβούλους και αναβάλλοντας την κρίσιμη συνθήκη για τον διαμοιρασμό των υδάτων, γνωστή ως Συνθήκη για το Νερό του Ινδού.

Το Πακιστάν ανταπέδωσε, ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και ψήφισε αμοιβαία μέτρα και έκρινε ότι η αναστολή της συνθήκης για το νερό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων με δεκαετίες εχθρότητας και δυσπιστίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν διεξαγάγει αρκετούς πολέμους και αψιμαχίες μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσης επισημαίνεται πως το Πακιστάν λέει ότι το Κασμίρ παραμένει μια ανεπίλυτη διαφορά και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού.

Η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών και υπάρχουν ελάχιστοι διπλωματικοί ελιγμοί για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε εστία ανάφλεξης και ο κόσμος πρέπει να φοβάται ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, καταλήγει το Sky News.