Ένας άνδρας που συνελήφθη από την αστυνομία της Ουγκάντας ομολόγησε τη δολοφονία του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Ντέιβιντ Κάτο στις 26 Ιανουαρίου. Ο άνδρας που ονομάζεται Σίντνεϊ Νσουμπούγκα, συνελήφθη χθες στην περιοχή του Μουκόνο κοντά στην Καμπάλα.

Η δολοφονία του Ντέιβιντ Κάτο, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία αποτελεί αντικείμενο αυστηρής καταστολής προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησαν τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τη δολοφονία.

Το όνομα και η φωτογραφία του Ντέιβιντ Κάτο, γνωστού για τη δράση του, δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από το περιοδικό Rolling Stone που καλούσε τους αναγνώστες του «να κρεμάσουν» τους ομοφυλόφιλους ακτιβιστές.

Ο Ντέιβιντ Κάτο, 43 ετών, είχε πάρει δημόσια θέση κατά νομοσχεδίου που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των εγκλημάτων και των αδικημάτων που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία.