Για τραγωδία που επιδεινώνεται μέρα με την μέρα, έκανε λόγο ο Χακάν Φιντάν αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, προσθέτοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί γεωγραφικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε – από την Ελβετία που έχει μεταβεί για τη διάσκεψη για την Ουκρανία – για έναν καταστροφικό πόλεμο που διεξάγεται στη μέση της Ευρώπης για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέτοντας πως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες.

«Βλέπουμε ότι αυτή η τραγωδία χειροτερεύει καθημερινά, μέσα στον 21ο αιώνα. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, βλέπουμε επίσης τον κίνδυνο να ξεπεράσει γεωγραφικά την Ουκρανία» είπε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα που έκανε ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις, ο Τούρκος υπουργός είπε πως «έχουμε μπροστά μας ένα ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η Ρωσία μοιράστηκε επίσης πρόσφατα τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τους όρους που τίθενται, πρόκειται για σημαντικά βήματα και μια αχτίδα ελπίδας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι τα βήματα της άλλης πλευράς αποτελούν επέκταση των ευρύτερων πολεμικών προσπαθειών».

«Εάν η Ρωσία ήταν παρούσα στην αίθουσα, αυτή η σύνοδος θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Φιντάν, δηλώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία παραμένει έτοιμη να διευκολύνει τις όποιες ειρηνευτικές διαδικασίες.