Μια μητέρα από την Ατλάντα έκανε άγριο ξέσπασμα σε μια τελετή απονομής βραβείων δημοτικού σχολείου καθώς ο γιος της δεν πήρε βραβείο, παρά τα σχολικά του επιτεύγματα.

Το βίντεο με το ξέσπασμα της μητέρας έγινε viral στα social media με τους περισσότερους να σχολιάζουν πως αυτή η μητέρα είναι η κλασική περίπτωση του «γονιού ελικόπτερο». Αυτός ο τύπος γονέα είναι υπερπροστατευτικός και καθοδηγεί υπερβολικά το παιδί του, χωρίς να του αναθέτει πρωτοβουλίες ή ευθύνες, στερώντας έτσι τη δυνατότητά του για ελεύθερη βούληση. Ο όρος υπεργονεϊκότητα (over-parenting, helicopter parenting) υποδηλώνει την υπερβολική ενασχόληση των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να μάθουν από τις συνέπειες των πράξεών τους, εμποδίζοντας έτσι τη σταδιακή τους αυτονόμηση.

Οι έκπληκτοι γονείς και τα παιδιά που βρισκόντουσαν στην εκδήλωση του σχολείου παρακολούθησαν με αμηχανία το ξέσπασμα της μητέρας. «Πάμε να φύγουμε!» φώναξε η μητέρα στον γιο της που δεν πήρε βραβείο. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ταπεινωτικό πρέπει να ήταν αυτό για το παιδί και πόσο άσχημα θα ένιωσε» σημείωσε ένας χρήστης που είδε το βίντεο στο TikTok.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι οι «υπεργονείς» ασχολούνται με τα παιδιά τους σε υπερβολικό βαθμό, που ενδεχομένως μετατρέπεται σε κάτι κουραστικό και παρεμβατικό με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να αποκτήσει σταδιακή αυτονομία και ωρίμανση.

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς μας ως γονείς- έχουμε υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kate Gawlik. «Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους, άλλες οικογένειες, και υπάρχει έτσι πολλή κριτική και ανταγωνισμός χωρίς λόγο» πρόσθεσε.