Η δισεκατομμυριούχος Gina Rinehart, γνωστή ως η πλουσιότερη Αυστραλέζα στον κόσμο, έπεσε θύμα του «φαινομένου Στρέιζαντ» σε μια προσπάθεια να αποκρύψει από το ευρύ κοινό δύο πορτρέτα της.

Συγκεκριμένα, απαίτησε από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας να αφαιρέσει δύο σατιρικούς πίνακες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Vincent Namatjira στο πλαίσιο της έκθεσης «Australia in Colour» που σατιρίζει «τα 21 σημαίνοντα πρόσωπα που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά» τη χώρα.

Εντούτοις, όχι μόνο έλαβε αρνητική απάντηση, αλλά τόσο τα αυστραλιανά ΜΜΕ, όσο και ο διεθνής Τύπος αναπαρήγαγαν τους πίνακες με τη φωτογραφία της, κάτι που την έφερε σε εξαιρετικά άβολη θέση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider η Gina Rinehart είναι πρόεδρος της μεταλλευτικής επιχείρησης Hancock Prospecting με προσωπική περιουσία άνω των 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να είναι ο 81ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με βάση στοιχεία του Bloomberg Billionaire’s Index.

Τι είναι το «φαινόμενο Στρέιζαντ»

Το «φαινόμενο Στρέιζαντ» είναι όρος που προέκυψε το 2003 χάρη στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Τότε, ο φωτογράφος Κένεθ Άντελμαν του ιστότοπου Pictopia δημοσίευσε 12.000 αεροφωτογραφίες των ακτών της Καλιφόρνιας για να καταδείξει τη διάβρωση των ακτών.

Ανάμεσα στις εικόνες ξεχώριζε η βίλα της Στρέιζαντ, με αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά, ζητώντας να κατέβει η φωτογραφία λόγω προσωπικών δεδομένων και παράλληλα απαίτησε μια τεράστια αποζημίωση.

Όμως, έχασε τη δίκη και η υπόθεση έλαβε τέτοια έκταση με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να μάθει πού βρίσκονταν, αλλά και πώς ήταν η βίλα της που παρέμενε άγνωστη μέχρι τότε.

Έκτοτε, προέκυψε ο όρος «φαινόμενο Στρέιζαντ» που περιγράφει την προσπάθεια να λογοκριθεί μια πληροφορία, με αποτέλεσμα την ευρύτερη διάδοση της.