Υπαινιγμούς για υπογραφή συμβολαίου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιράν για την αγορά όπλων περιλαμβάνει αμερικανικό τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks. Η μεταφορά των χρημάτων ενδέχεται να έχει πραγματοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ιρανικής τράπεζας στη Σεούλ, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, η Βόρεια Κορέα έλαβε τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος στη Σεούλ της ιρανικής τράπεζας Mellat, η οποία εδρεύει στην Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι η τράπεζα εμπλέκεται στο φερόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το τηλεγράφημα, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, 2008, ανέφερε ότι μία εταιρία με την επωνυμία Hong Kong Electronics η οποία εδρεύει στο Ιράν και φέρεται ότι είναι βιτρίνα της βορειοκορεατικής τράπεζας Tanchon Commercial Bank, μετέφερε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια από την Persian Bank στο Ιράν στο υποκατάστημα της Bank Mellat στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2007.

Η εταιρία Hong Kong Electronics μετέφερε το συνολικό ποσό σε τρεις δόσεις σε ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,5 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Κίνα και στη Ρωσία, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Η εφημερίδα Korea Herald έγραψε ότι βορειοκορεατικές πηγές στη Σεούλ θεωρούν ότι το Ιράν κατέβαλε τα ποσά αυτά το 2007 για την αγορά όπλων.