Οι εικόνες «Αποκάλυψης» από το Ντουμπάι έκαναν τον γύρο του κόσμου και συνεχίζουν να προκαλούν συζήτηση και αναλύσεις. Ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πυρομετεωρολόγος, έκανε λόγο για καλή προγνωσιμότητα της καταιγίδας από τους επιστήμονες, που δεν αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθός της. Διέψευσε, παράλληλα, τις φήμες ότι η ένταση του φαινομένου στα Εμιράτα προκλήθηκε από το «χτύπημα» των σύννεφων με αλάτι ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

«Ήταν γνωστό ότι η περιοχή αρκετές ημέρες πριν θα δεχόταν αυτά τα υψηλά ύψη βροχής. Ήταν ένα ακραίο συμβάν. Ήταν μια ακραία βροχόπτωση. Το ύψος βροχής στο Ντουμπάι, είναι περίπου το ύψος βροχής που κατά μέσο όρο δέχεται (σ.σ. η πόλη) μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» o έλληνας ερευνητής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, εξήγησε ότι οι εικόνες αποκάλυψης που εμφανίστηκαν στο Ντουμπάι προέρχονται από ένα μετεωρολογικό σύστημα, το οποίο κινούνταν στην περιοχή της Αραβικής χερσονήσου. «Κινήθηκε πάνω από τον κόλπο του Ομάν και άντλησε πολύ μεγάλα ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την ακραία βροχόπτωση. Δεν ήταν κάτι, το οποίο προγνωστικά μας έπιασε προ εκπλήξεως. Ήταν κάτι το οποίο φαινόταν στις προγνώσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Προγνωστικά δεν μας έπιασε προ εκπλήξεως»

Όσον αφορά «το πρόγραμμα σποράς των νεφών» που έχουν οι συγκεκριμένες χώρες -με στόχο να μπορούν να αυξάνουν λίγο τη βροχή- ο κ. Γιάνναρος είπε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αυτή η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να συνεισέφερε στο μεγάλο ύψος βροχής που σημειώθηκε».

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ακραία αυτή πλημμύρα εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. «Δεν μπορούμε μεμονωμένα, ως συμβάν, ούτε για αυτό ούτε για οποιοδήποτε άλλο, να πούμε ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι συμβάντα σαν αυτά, με τέτοιο ακραίο χαρακτήρα, η κλιματική αλλαγή αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα να εμφανιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει απλά θερμότερο και ψυχρότερο κλίμα. […] Πρώτιστο μέλημα τη συγκεκριμένη περίοδο θα έπρεπε να είναι η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες. Θα έπρεπε να είναι, δηλαδή, το να χτίσουμε εκείνες τις αντοχές, οι οποίες θα επιτρέψουν στις κοινωνίες μας να προσαρμοστούμε σε συνθήκες που εμείς οι ίδιοι έχουμε διαμορφώσει για τον πλανήτη μας», είπε ο κ. Γιάνναρος, κάνοντας λόγο για υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και βελτίωση υποδομών, που θα μπορούν να αντέξουν τέτοιας βιαιότητας φαινόμενα.

«Θα πρέπει ουσιαστικά σε διακυβερνητικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα, να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς μπορούμε να μετριάσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση. Να περιορίσουμε, δηλαδή, με απλά λόγια τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα», συμπλήρωσε ο κ. Γιάνναρος.