Υπό τη συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας είναι τα εμπορικά πλοία του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα όπως έκανε γνωστό σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για πλήγμα κατά του κτιριακού συγκροτήματος της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό, το οποίο φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ.

Το Ιράν ετοιμάζεται για ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει την απάντηση.

«Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί αποστολή συνοδείας ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας Jamaran είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο Ιρανί.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνοδεύσει και πλοία άλλων χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναστατωθεί εξαιτίας επιθέσεων από τους Χούθι, συμμάχους του Ιράν όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 13 Απριλίου, οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν το MSC Aries, ένα υπό πορτογαλική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, για το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει πως συνδέεται με το Ισραήλ.

Η ναυτιλιακή εταιρεία MSC ανακοίνωσε σήμερα πως τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου αυτού είναι ασφαλή και πρόσθεσε πως συνομιλίες με τις ιρανικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή τους.

Το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες, Τρίτη, τον πρεσβευτή του Ιράν για να καταδικάσει τη σύλληψη του πλοίου και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του.