Οι ισραηλινοί ηγέτες φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να αποτρέψουν αποτελεσματικά το Ιράν, πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση της επίθεσης που δέχτηκε η χώρα τους. Επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση Nevatim, η οποία υπέστη μικρές ζημιές από την ιρανική επίθεση, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε ότι θα δοθεί απάντηση στην εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρόκληση για το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ είναι να βρει έναν τρόπο να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα χωρίς να τροφοδοτήσει μια περιφερειακή κρίση.

Το Ιράν εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του σε αντίποινα για μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ, και έχει διαμηνύσει ότι δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε τώρα να υπάρξει πιο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών με τη βία που προέρχεται από τον πόλεμο στη Γάζα να εξαπλώνεται περαιτέρω, όπως σημειώνει το BBC.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου αναμένεται να ξαναρχίσουν επιθεωρήσεις σήμερα.

Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ (δεξιά), ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε πηγή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπόσχεση πως θα υπάρξει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την ανταπόδοση, ώστε να έχουν χρόνο οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα.

Εντωμεταξύ, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα.

Το Πεκίνο εκτιμά την έμφαση του Ριάντ στην επίλυση του ζητήματος της επίθεσης στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα με διπλωματικά μέσα, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.