Δύο ναυτικοί σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση των Χούθι εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη, δήλωσαν Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το πρώτο φονικό πλήγμα από τότε που οι αντάρτες της Υεμένης, άρχισαν τις επιθέσεις σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία στόχευσε το ελληνικών συμφερόντων πλοίο True Confidence, με σημαία Μπαρμπέιντος, περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του λιμανιού Άντεν της Υεμένης, μεταδίδει το Reuters.

Σε μήνυμά της στο Χ, απαντώντας άμεσα στον ισχυρισμό των Χούθι, η πρεσβεία της Βρετανίας έγραψε: Τουλάχιστον 2 αθώοι ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Αυτό ήταν η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούτι κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Πρέπει να σταματήσουν.

Aνώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι δύο ναύτες έχασαν τη ζωή τους.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως υποστηρίζουν, προς τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει αντίποινα κατά των Χούθι και η επιβεβαίωση των θανάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιέσεις για ισχυρότερη στρατιωτική δράση.

Νωρίτερα, ναυτιλιακή πηγή δήλωσε ότι τέσσερις ναυτικοί είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και τρεις αγνοούνταν μετά τη σύγκρουση πυραύλου με το πλοίο.

Οι Έλληνες διαχειριστές του True Confidence δήλωσαν ότι το πλοίο χτυπήθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης, του Άντεν, παρασυρόμενο και φλεγόμενο. Είπαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του 20μελούς πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν στο πλοίο, στους οποίους περιλαμβάνονται 15 Φιλιππινέζοι, τέσσερις Βιετναμέζοι, δύο Σριλανκέζοι, ένας Ινδός και ένας υπήκοος του Νεπάλ.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μια σωστική λέμβος είχε παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο.

Ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, προσθέτοντας ότι το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα και «δεν ήταν πλέον υπό τις διαταγές του».

Ο Stephen Cotton, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), του κορυφαίου συνδικάτου ναυτικών, ζήτησε επείγουσα δράση για την προστασία των μελών του.

«Έχουμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τη ναυτιλιακή βιομηχανία για τους κλιμακούμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Σήμερα … βλέπουμε αυτές τις προειδοποιήσεις να επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο, δήλωσε ο Cotton.

Πριν από τέσσερις ημέρες, το Rubymar, ένα βρετανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, έγινε το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης των Χούτι, αφού έπλεε επί δύο εβδομάδες με σοβαρές ζημιές από πυραυλική επίθεση. Όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το εν λόγω πλοίο.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τις διαδρομές τους σε μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική. Το κόστος ασφάλισης ενός επταήμερου ταξιδιού μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Ενώ η πολιτοφυλακή έχει δηλώσει ότι θα επιτεθεί σε πλοία με συνδέσμους με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας λένε ότι όλα τα πλοία θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.

Το True Confidence ανήκει στην εταιρεία True Confidence Shipping που είναι εγγεγραμμένη στη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση. Είπαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.