Η Google και η περιβαλλοντική ομάδα Environmental Defense Fund ανακοίνωσαν μία συνεργασία για την αποκάλυψη των πηγών που είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες θα ανιχνεύονται από το διάστημα με έναν νέο δορυφόρο.

Ο MethaneSAT, όπως μεταδίδει το Reuters, θα εκτοξευθεί τον επόμενο μήνα, ένας από τους πολλούς δορυφόρους που αναπτύσσονται για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου σε όλο τον κόσμο, ώστε να εντοπιστούν οι κύριες πηγές του αόρατου αλλά ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μια σύμπραξη υπό την ηγεσία της EDF, της Διαστημικής Υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και άλλων.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο θα είναι διαθέσιμα φέτος και το Google Cloud θα παρέχει τις υπολογιστικές δυνατότητες για την επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μέσω του Google Earth Engine, μιας πλατφόρμας γεωχωρικής ανάλυσης. Το Earth Engine είναι δωρεάν για ερευνητές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τα μέσα ενημέρωσης.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι απίστευτα πολύτιμες για τις ενεργειακές εταιρείες, τους ερευνητές και τον δημόσιο τομέα για την πρόβλεψη και τον μετριασμό των εκπομπών μεθανίου στα εξαρτήματα που είναι γενικά πιο ευαίσθητα», δήλωσε ο Yael Maguire, αντιπρόεδρος του τμήματος γεωβιωσιμότητας της Google.