Χιλιάδες μακάκοι κατέκλυσαν πόλη της Ταϊλάνδης με αποτέλεσμα καταστήματα να κλείσουν και οι κάτοικοι να κλειστούν στα σπίτια τους.

Όπως αναφέρει η Sun, 3.500 μακάκοι έκαναν επιδρομή στην πόλη, τρομάζοντας ντόπιους και τουρίστες.

«Εμείς ζούμε σε κλουβί, αλλά οι μαϊμούδες ζουν έξω» δήλωσε στο AFP ένας κάτοικος της πόλης, που είπε ότι «έκλεισε» τη βεράντα του για να μην μπουν οι μαϊμούδες που ψάχνουν τρόφη.

Στην αρχή οι ντόπιοι προσπάθησαν να κρατήσουν τα ζώα σε απόσταση παρέχοντάς τους φαγητό, αλλά αυτό το σχέδιο απέτυχε και φαίνεται ότι έκανε τις μαϊμούδες πιο βίαιες.

Οι κάτοικοι έδιναν στους πιθήκους γλυκά, ανθρακούχα και δημητριακά, που είναι γνωστό ότι τους κάνουν τους υπερκινητικούς και σεξουαλικά δραστήριους.

Πριν από την πανδημία, μακάκοι και άνθρωποι ζούσαν αρμονικά στην πόλη. Οι μακάκοι προσέλκυαν τουρίστες και οι τουρίστες με τη σειρά τους τούς τάιζαν μπανάνες για να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Αλλά αυτή η ισορροπία κατέρρευσε γρήγορα όταν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις σταμάτησαν τη σταθερή ροή του τουρισμού, αφήνοντας τους μακάκους πεινασμένους.

«Οι πίθηκοι είναι πιο πεινασμένοι και πιο επιθετικοί από πριν» δήλωσε στον ένας πωλητής.

«Παίρνουν ό,τι μπορούν. Τη χτένα, τον καθρέφτη. Αν αφήσω το φαγητό αφύλακτο, κλέβουν και το φαγητό. Έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να τα ταΐζουν οι τουρίστες και πια δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους» δήλωσε στο Reuters ο Supakarn Kaewchot, κτηνίατρος.

«Με την εξαφάνιση των τουριστών, έχουν γίνει πιο επιθετικά, παλεύουν με τους ανθρώπους για φαγητό για να επιβιώσουν. Εισβάλλουν σε κτίρια και αναγκάζουν τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» εξηγεί.

Το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης αναγκάστηκε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στείρωσης, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να περιορίσει μέρος του ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού των πιθήκων στην πόλη.