Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, τη στιγμή που οι επιθέσεις τους θεωρούνται νόμιμες από το εβραϊκό κράτος.

Οι κυρώσεις αυτές υιοθετούνται στο πλαίσιο ενός διατάγματος του προέδρου Μπάιντεν που εκδόθηκε σήμερα και έχει στόχο να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που κατηγορούνται για επιθέσεις ή «τρομοκρατικές ενέργειες» ή «που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στο έδαφος αυτό, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν αρχικά τέσσερα πρόσωπα, στα οποία θα απαγορευτεί η παραμονή στις ΗΠΑ και θα δεσμευτούν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σημειώνεται, ότι από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ αυξήθηκαν δραματικά οι ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και πολλές φορές περνούσαν απαρατήρητες στην κοινή γνώμη, λόγω της κατάστασης στη Γάζα.

Επίσης, το κράτος του Ισραήλ στήριξε τις επιθέσεις των εποίκων, καθώς ο Νετανιάχου έχει ένθερμους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας. Όμως η Ουάσιγκτον διαφωνεί έντονα με αυτή την πολιτική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πιέζει για τη λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό.