Οι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον επανέρχονται στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, γιατί θα βοηθήσουν τον Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Δημοσίευμα του Business Insider αναφέρει η συμμαχία των πρώην προέδρων βρίσκεται στα σπάργανα και σχεδιάζουν κινήσεις που θα σηκώσουν τους ψηφοφόρους από τον καναπέ ανήμερα των εκλογών, ενώ θα συγκεντρώσουν και χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία.

«Υπάρχει πραγματική εστίαση και επείγουσα ανάγκη για να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουμε τον Τραμπ», είπε χαρακτηριστικά στο NBC ένας σύμβουλος του Μπάιντεν και τόνισε πως «όλοι είναι μέσα. Και αυτό το είδος των κινήσεων που γίνονται τόσο νωρίς, είναι η πιο απτή απόδειξη».

Έτσι, αναμένεται από τον Απρίλιο ή τον Μάρτιο να ξεκινήσουν έρανοι για την εκστρατεία του Μπάιντεν και σχετικές περιοδείες για να αυξηθεί η δημοτικότητα του, που βρίσκεται στο 30%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του Δημοκρατικού κόμματος στην Καλιφόρνια

Επανάληψη του 2020;

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θυμίζουν τις κάλπες του 2020, όταν η άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν διχασμένη για τον πρόεδρο που ήθελε, ειδικά από τη στιγμή που οι δύο βασικοί υποψήφιοι ήταν γερασμένοι.

Σήμερα τα πράγματα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερα, γιατί ο Μπάιντεν είναι 81 ετών και ο Τραμπ 78 ετών, με τον τελευταίο να είχε κατηγορήσει το 2020 τον αντίπαλο του ως αρκετά γέρο στην ηλικία των 77 ετών. Επικρατεί λοιπόν αναστάτωση στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα για το αν μπορούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και ειδικά στους Δημοκρατικούς.

Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία το Λας Βέγκας

Οι Ομπάμα και Κλίτον θα κληθούν να λύσουν αυτό το γόρδιο δεσμό, χωρίς να είναι σίγουρο αν ο δεύτερος θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο επιχειρηματικό κομμάτι και όχι στην επαφή με τον κόσμο.

Εξάλλου, τελευταία φορά που ο Κλίντον προσπάθησε να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ήταν στις εκλογές του 2016 -υποψήφια ήταν η σύζυγός του Χίλαρι- και το αποτέλεσμα ήταν τελείως καταστροφικό για το κόμμα του.