Το Πατριαρχείο της Μόσχας απαγόρευσε στον αρχιερέα Αλεξέι Ουμίνσκι να λειτουργεί και τον απήλλαξε των καθηκόντων του στον ναό της Αγίας Τριάδας της Μόσχας στην περιοχή Χοχλί, όπου υπηρετούσε από το 1993. Την είδηση μετέδωσαν η δημοσιογράφος Ξένια Λουτσένκο και το τηλεοπτικό κανάλι Dozd (Βροχή) επικαλούμενο τους ενορίτες της εκκλησίας. Την είδηση επιβεβαίωσε ο δημοσιογράφος Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

Το κανάλι Dozd ισχυρίζεται ότι καθαίρεσαν τον Ουμίνσκι από το αξίωμά του εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε στη συνέντευξη που είχε δώσει στον πρώην διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το κανάλι του Zivoi Gvozd στο You Tube τον Νοέμβριο του 2023.

Η επισκοπή της Μόσχας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση της διακονίας του Ουμίνσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού Dozd, στη θέση του διορίσθηκε ο ιερέας Αντρέι Τκατσόφ, ο οποίος υποστήριξε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Πηγή του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Meduza στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε ότι στις 5 Ιανουαρίου απαγορεύθηκε στον Ουμίνσκι να λειτουργεί. Το Φεβρουάριο του 2022 ο Αλεξέι Ουμίνσκι δήλωνε κατηγορηματικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία: « Δεν μπορώ να υποστηρίξω αυτές τις στρατιωτικές δράσεις. Προσεύχομαι για την ειρήνη, προσεύχομαι για να σταματήσει το γρηγορότερο αυτό και για να υποφέρουν όσο πιο λίγοι άνθρωποι».

Τον Απρίλιο του 2021 ο Ουμίνσκι είχε απευθύνει έκκληση στις αρχές να δείξουν χριστιανική φιλανθρωπία και να επιτρέψουν σε γιατρό να επισκεφθεί τον Ναβάλνι, ο οποίος τότε έκανε απεργία πείνας. Μετά την πρωτοβουλία του αυτή, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Spas που ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακούσθηκαν απειλές εναντίον του ότι θα διωχθεί ποινικά και χαρακτηρίσθηκε «εγκληματίας με ράσα» που φυτεύει «έγχρωμες τεχνολογίες μέσα σε ορθόδοξες ενορίες».

Ο Ουμίνσκι είναι επίσης γνωστός ως δημοσιολόγος και έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στις αποφάσεις των ρωσικών αρχών. Συγκεκριμένα, έχει ταχθεί υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι μέχρι τους κατηγορούμενους στη λεγόμενη υπόθεση της Μόσχας, και ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για την απαγόρευση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial International.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει υποστηρίξει στην πραγματικότητα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όλοι οι ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποχρεούνται να διαβάζουν ειδική «προσευχή για την αγία Ρωσία», στην οποία γίνεται λόγος για «νίκη». Μετά την έναρξη του πολέμου σε αρκετούς ιερείς, που είτε τάχθηκαν κατά του πολέμου είτε διαφώνησαν με διάφορες αποφάσεις της εκκλησιαστικής ηγεσίας, απαγορεύθηκε να λειτουργούν ή τους αφαιρέθηκε το αξίωμα –λειτούργημα της ιεροσύνης.