Αναβρασμό στο διαδίκτυο προκάλεσε το καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για το νέο έτος, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος αντικαταστάθηκε από κλώνο που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Το newsweek.com αναφέρει ότι η τηλεοπτική πρωτοχρονιάτικη ομιλία των Ρώσων ηγετών είναι μια παράδοση από την Σοβιετική Ένωση που ξεκίνησε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μεταδίδεται πριν από τα μεσάνυχτα σε καθεμία από τις 11 ζώνες ώρας της Ρωσίας.

Οι χρήστες του διαδικτύου λοιπόν, θεωρούν ότι εντόπισαν στοιχεία στο σώμα του Πούτιν κατά τη διάρκεια του βίντεο, που φέρεται να προδίδουν ότι δεν μιλούσε ο ίδιος, αλλά ένας ψηφιακός σωσίας του.

«Προφανώς, ο χαιρετισμός της Πρωτοχρονιάς του Πούτιν δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο Mykhaïlo Golub στο X (πρώην Twitter) στους 30.000 οπαδούς του και πρόσθεσε «δείτε τον λαιμό του, δεν είναι καν με κοστούμι, τι είναι αυτό; Πολύ τεμπέλης για να φορέσει ένα κοστούμι; Ή ένα νευρωνικό δίκτυο;».

Σύμφωνα με ορισμένους χρήστες, το πρόβλημα εντοπίζεται στο λαιμό του Ρώσου προέδρου, που φέρεται να μην υπάρχει ή να κινείται αφύσικα, με βάση ορισμένους. Παράλληλα, οι εικασίες στηρίχθηκαν και στο γεγονός, ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Πούτιν συνάντησε πράγματι τον ψηφιακό του κλώνο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου όπου δεκάδες πολίτες απ’ όλη την χώρα είχαν συνδεθεί με τον πρόεδρο μέσω βιντεοσύνδεσης, ο «κλώνος» βρήκε την ευκαιρία να θέσει μια ερώτηση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, γεια σας, είμαι φοιτητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Θέλω να ρωτήσω, είναι αλήθεια ότι έχετε πολλούς σωσίες;», ρώτησε ο σωσίας, προκαλώντας τα γέλια του κοινού στην αίθουσα με τον Πούτιν στη Μόσχα. «Και επίσης: Πώς βλέπετε τους κινδύνους που φέρνουν στη ζωή μας η τεχνητή νοημοσύνη και τα νευρωνικά δίκτυα;»

Η ερώτηση προκάλεσε έναν σπάνιο δισταγμό από τον Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην τέταρτη ώρα που δέχονταν ερωτήσεις στη μαραθώνια αυτή συνέντευξη Τύπου.

«Βλέπω ότι μπορεί να μου μοιάζεις και να μιλάς με τη φωνή μου. Αλλά το σκέφτηκα και αποφάσισα ότι μόνο ένα άτομο πρέπει να μου μοιάζει και να μιλάει με τη φωνή μου, και αυτό θα είμαι εγώ», είπε στη συνέχεια.