Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην διαφιλονικούμενη περιοχή Αμπιέι στο Σουδάν, όταν συγκρούστηκαν άραβες νομάδες με ενόπλους, κατά τη δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του νότου.

Αναλυτές θεωρούν ότι η περιοχή του Αμπιέι είναι η πιθανότερη εστία όπου η ένταση ανάμεσα στο βορρά και τον νότο μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη βία κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα.

Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι οι κάτοικοι της κεντρικής περιοχής Αμπιέι θα ψηφίσουν στο πλαίσιο ιδιαίτερου δημοψηφίσματος για το εάν θα υπαχθούν στο βόρειο ή το νότιο Σουδάν, που θα προκύψει από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του νότου.

Οι τοπικές αρχές ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο διεξαγωγής του επιμέρους αυτού δημοψηφίσματος, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τις ηγεσίες του βορείου και του νοτίου Σουδάν το Σάββατο να μην επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν προσκείμενες ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, απηχώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τακτικές που χρησιμοποιούσαν κατά τις συγκρούσεις τους τα τελευταία χρόνια.