Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι το Νότιο Σουδάν, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Τζούμπα.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν πολύ πριν ανοίξουν. «Η μέρα που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό ήρθε», δήλωσε ένας πολίτης του Νότιου Σουδάν μπροστά στο μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ, ενός ηγέτη των ανταρτών του νότου ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2005 σε πτώση ελικοπτέρου.

Εκατομμύρια πολίτες θα συμμετάσχουν κι αναμένεται να προκρίνουν την διχοτόμηση της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στην Αφρική.

Αν και αρκετοί αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το γεγονός ότι ήρθε η ημέρα του δημοψηφίσματος χωρίς να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος είναι επίτευγμα αφ’ εαυτού, υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που απομένουν να λυθούν – πού θα βρίσκονται τα νέα σύνορα, πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, κ.ά.

«Ασφαλώς θα ψηφίσω υπέρ της ανεξαρτησίας. Θέλουμε να απελευθερωθούμε από τους Άραβες», είπε ένας ιερωμένος ενώ το ποιμνίο του τραγουδούσε σε μια εκκλησία στην Τζούμπα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση στο Χαρτούμ κυριαρχείται από τους μουσουλμάνους του βορρά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στη διχοτόμηση της αφρικανικής αυτής χώρας δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν αποτελεί μια ιστορική στιγμή που οι κάτοικοί του περίμεναν».

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ ψήφισε στο μαυσωλείο του Τζον Γκάρανγκ, του ηγέτη του αγώνα της ανεξαρτησίας, ο οποίος σκοτώθηκε το 2005 κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Χαρτούμ, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού.

Ο αμερικανός απεσταλμένος Σκοτ Γκρέισιον, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι και ο αμερικανός ηθοποιός Τορτζ Κλούνεϊ ήταν παρόντες στο μαυσωλείο όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρές για να ψηφίσουν.

«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν», δήλωσε ο Τζον Κέρι προσθέτοντας ότι «είναι η αρχή ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν, ενός σημαντικού κεφαλαίου. Είμαι γεμάτος ελπίδα. Είναι υπέροχο να βλέπω τον Σάλβα Κιίρ να ψηφίζει σήμερα».