Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σειρά κυρώσεων σε βάρος δύο Αφγανών πρώην πολιτικών αξιωματούχων — του πρώην προέδρου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και του γιου του, για σύσταση μεγάλου δικτύου υπεξαίρεσης και διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται σχεδόν 40 οντότητες. Ο Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, που θεωρείται ακόμη ως ο πρόεδρος του αφγανικού κοινοβουλίου, και ο γιος του, Άτζμαλ Ραχμάνι, κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από συμβόλαια χρηματοδοτούμενα από την αμερικανική βοήθεια και προορίζονταν για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυρώσεις αυτές «υπογραμμίζουν τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να θεωρεί υπεύθυνους αυτούς που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την προνομιούχα κατάστασή τους για προσωπικό τους συμφέρον», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα, οι Ραχμάνι κατηγορούνται ότι υπερχρέωσαν διάφορες παροχές που προορίζονταν για τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ότι εγκατέστησαν ένα σύστημα οικονομικής απάτης, έκλεψαν καύσιμα προκειμένου να τα μεταπωλήσουν και έστησαν ένα δίκτυο διαφθοράς που τους επέτρεπε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες αυτές.

Οι κυρώσεις αφορούν επίσης περίπου 40 εταιρίες, σχεδόν αποκλειστικά ξένες, που ο Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι και ο γιος του κατηγορούνται ότι κατέχουν ή ελέγχουν και ότι συμμετείχαν στο δίκτυο διαφθοράς ή υπεξαίρεσης. Ανάμεσα στις εταιρίες, σχεδόν είκοσι είναι εγκατεστημένες στη Γερμανία, κυρίως στον τομέα των ακινήτων, δέκα στην Κύπρο, έξι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο στο Αφγανιστάν.

Όπως κάθε φορά, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι Ραχμάνι — πατέρας και γιος — άμεσα ή έμμεσα, καθώς και των εμπλεκόμενων εταιριών. Επίσης, απαγορεύεται στο εξής στις εταιρίες ή σε Αμερικανούς πολίτες να συνάπτουν εμπορική σχέση με τα πρόσωπα ή τις οντότητες που αποτελούν στόχο των κυρώσεων, με κίνδυνο να βρεθούν με τη σειρά τους αντιμέτωποι με αυτές.

Η διαφθορά ανάμεσα στους Αφγανούς πολιτικούς αξιωματούχους ήταν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της περιόδου της αμερικανικής υποστήριξης στην τοπική κυβέρνηση. Τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε αποτυχίες όσον αφορά την πληροφόρηση κατά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τo Αφγανιστάν, κυρίως για το μέγεθος της διαφθοράς στους κόλπους της αφγανικής κυβέρνησης.