Πρώην λοχίας του στρατού των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Παρασκευή σε ποινή κάθειρξης 90 μηνών αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι απεργάστηκε ένα σχέδιο ώστε να αποσπάσει πάνω από 400.000 δολάρια σε δωροδοκίες από εταιρία που αναλάμβανε έργα για λογαριασμό της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν.

Ο Στίβαν Νέιθαν Ρίνγκο, 26 ετών, καταδικάστηκε επίσης από τον δικαστή της Βιρτζίνια Τ.Σ. Έλις να καταβάλει ως ποινή τα χρήματα που απέσπασε, ήτοι 408.495 δολάρια και περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με ανακοινωθέν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Έλις έδωσε επίσης εντολή ο Ρίνγκο να παραμείνει για τρία χρόνια υπό επιτήρηση αφότου εκτίσει την ποινή του. Ο Ρίνγκο ομολόγησε την ενοχή του σε μια κατηγορία περί δωροληψίας την 24η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δικόγραφα ο Ρίνγκο στρατωνιζόταν στην προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση Σανκ στην επαρχία Λογκάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου είχε την ευθύνη για την αναδιανομή των καυσίμων.

Ο λοχίας παραδέχθηκε ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το Φεβρουάριο του 2010 έλαβε πάνω από 400.000 δολάρια σε μετρητά από εταιρία-υπεργολάβο της κυβέρνησης των ΗΠΑ με αντάλλαγμα τη σύνταξη ψευδών αναφορών οι οποίες επέτρεπαν στην εταιρία να κλέβει καύσιμα από τη βάση.

Η συνολική αξία των καυσίμων που εκλάπησαν εκτιμάται ότι φθάνει σχεδόν το 1,5 εκατ. δολάρια.