Αντιμέτωπος με την οργή των συγγενών των ομήρων βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται πως έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους τους.

Μετά την είδηση για τον θάνατο των «παιδιών με τα κόκκινα μαλλιά», του 4χρονου Άριελ και του μόλις 10 μηνών Κφίρ, αλλά και της μητέρας τους, Σίρι, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο ο πατέρας και σύζυγος, Γιαρντέν Μπιμπάς, εμφανίζεται να ξεσπά κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Νετανιάχου, βομβάρδισες και σκότωσες τα παιδιά μου και τη σύζυγό μου, που ήταν τα πιο σημαντικά πρόσωπα για εμένα. Να τους φέρεις πίσω στο Ισραήλ, για να θα ταφούν. Σε παρακαλώ, φέρε πίσω στην πατρίδα τη σύζυγό και τα παιδιά μου», εμφανίζεται να λέει στο βίντεο δακρυσμένος και σε απόγνωση ο Μπιμπάς.

Το βίντεο αναρτήθηκε από τη Χαμάς, ωστόσο, όπως αναφέρει το Ισραήλ, οι ισχυρισμοί της παλαιστινιακής οργάνωσης για το θάνατο του Άριελ, του Κφιρ και της Σίρι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. Οι τρεις τους είχαν απαχθεί από το κιμπούτς, Ναχάλ Οζ, και κρατούνταν στη Γάζα. Ο Κφίρ ήταν ο μικρότερος σε ηλικία όμηρος, μόλις 10 μηνών, και είχε αναδειχθεί ως ένα από τα σύμβολα του αιτήματος για επιστροφή των απαχθέντων στο Ισραήλ.

Αν και το Ισραήλ αμφισβητεί την ανακοίνωση της Χαμάς πως τα τρία μέλη σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια πράξη «ψυχολογικής τρομοκρατίας», η παλαιστινιακή οργάνωση προσφέρθηκε να παραδώσει τις σορούς των τριών μελών της οικογένειας στο πλαίσιο της συμφωνίας για απελευθέρωση αιχμαλώτων. Η Χαμάς υποστηρίζει ακόμη πως το Τελ Αβίβ αρνήθηκε αυτή την κίνηση.

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε για το βίντεο που ανάρτησε η Χαμάς με τον Γιαρντέν Μπιμπάς πως στόχος της δημοσίευσης είναι «να πλήξει και να βλάψει την ανθεκτικότητα μας». Ο Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη πως το βίντεο είναι υπό διερεύνηση. «Οι καρδιές μας είναι μαζί του και με όλη την οικογένεια Μπιμπάς», κατέληξε.

Πάντως το κλίμα για την κυβέρνηση Νετανιάχου σε ορισμένες από τις οικογένειες των ομήρων είναι εξαιρετικά αρνητικό. Οι συγγενείς των αιχμαλώτων της Χαμάς δημοσίευσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση  του Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την επιστροφή των απαχθέντων μέσω διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε ο τερματισμός της εκεχειρίας και άρα και η απελευθέρωση των ομήρων. Οι οικογένειές τους φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών.

«Η απόφαση για στρατιωτική δράση έναντι της απρόσκοπτης απελευθέρωσης των απαχθέντων είναι η εγκατάλειψη των αγαπημένων μας προσώπων. Η συνέχιση των μαχών αποτελεί τεράστιο και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των απαχθέντων, τόσο μετά τους βομβαρδισμούς όσο και μετά την επιδείνωση της ιατρικής τους κατάστασης και των συνθηκών κράτησής τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συγγενείς.