Το Ιράν οριστικοποίησε τις διευθετήσεις για την παράδοση ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροπλάνων Sukhoi Su-35 και ελικοπτέρων, δήλωσε σήμερα στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο ιρανός υφυπουργός Άμυνας, καθώς η Τεχεράνη και η Μόσχα σφυρηλατούν στενότερες σχέσεις στο στρατιωτικό τομέα.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία έχει μόνο λίγες δεκάδες επιθετικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων ρωσικών αεριωθουμένων, καθως και παλαιών αμερικανικών μοντέλων που είχαν αποκτηθεί πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οριστικοποιήθηκαν σχέδια για να ενταχθουν στις μάχιμες μονάδες του Στρατού του Ιράν μαχητικά αεριωθούμενα Sukhoi Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28 και εκπαιδευτικά αεριωθούμενα Yak-130», δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός Άμυνας Μεχντί Φαραχί.

Το τηλεγράφημα του Tasnim δεν περιλάμβανε κάποια επιβεβαίωση της συμφωνίας από τη ρωσική πλευρά. Το 2018, το Ιράν ανακοίνωσε πως άρχισε την παραγωγή του εγχώριας σχεδίασης μαχητικού Kowsar για χρήση από την Πολεμική Αεροπορία του. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως το αεριωθούμενο είναι ακριβές αντίγραφο του F-5, που παρήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα χρόνια του 1960.