Ο Ερυθρός Σταυρός άρχισε να δέχεται την τρίτη ομάδα ομήρων της Χαμάς, όπως τόνισε τηλεοπτικός σταθμός της Αιγύπτου.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το timesofisrael.com οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στο στρατό από τον Ερυθρό Σταυρό, 17 όμηροι τους έχουν παραδοθεί από τη Χαμάς.

Οι IDF λένε ότι στους ομήρους περιλαμβάνονται 14 Ισραηλινοί πολίτες και τρεις ξένοι υπήκοοι. Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε πως παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς ομήρους, 3 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο.

Παράλληλα, η τρίτη ομάδα που απελευθερώνεται από πλευράς των Παλαιστινίων περιλαμβάνει 39 παιδιά, τα περισσότερα από αυτά από την Ιερουσαλήμ, τονίζει η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της νωρίτερα ανέφερε ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα «ως απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε ένδειξη εκτίμησης της ρωσικής θέσης για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα».

Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε.

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Έως τώρα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 Ισραηλινοί, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, που είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά έχουν αφεθεί ελεύθεροι 78 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι), που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.