Βίντεο που δημοσίευσε η Washington Post καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς αχρήστευσε τις κάμερες μεγάλης εμβέλειας, τους εξελιγμένους αισθητήρες αλλά και τα όπλα τηλεχειρισμού που συνθέτουν τη «σιδερένια» άμυνα του Ισραήλ.

Οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου κατάφεραν έτσι να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2021, το Ισραήλ προχωρούσε στην αναβάθμιση του φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από τα εδάφη του, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους των γύρω περιοχών πως δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Αυτή η αναβάθμιση κόστισε σχεδόν 1 δισ. δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το βίντεο της Washington Post δείχνει ότι η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τρωτά σημεία του «Σιδερένιου Τείχους» ώστε να πραγματοποιήσει τη χειρότερη επίθεση που έχει δεχτεί ποτέ το Ισραήλ. Η Χαμάς κατάφερε να εξουδετερώσει κάμερες, αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού με το «εκτυφλωτικό σχέδιο» όπως το ονόμασαν.

Έπειτα από ενδελεχή εξέταση, διαπιστώθηκαν 14 παραβιάσεις του φράχτη. Οι δημοσιογράφοι μέσω δορυφορικών εικόνων και άλλων δεδομένων εντόπισαν τα σημεία εισβολής, από το πέρασμα Ερέζ στο βορρά μέχρι το Κερέμ Σαλόμ στο Νότο. Η Χαμάς είχε δώσει στο παρελθόν βίντεο μαχητών να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων. Η ισλαμιστική οργάνωση είχε επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια. Η Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες σε τακτικές για να παραβιαστεί ο χάρτης. «Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή την ικανότητα και έτσι δεν την είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Τσαρλς Φράιλιχ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην The Post.