Η κυβέρνηση του Μπελίζ ανακοίνωσε με τη σειρά της πως αποφάσισε να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις με το εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση του Μπελίζ ανακάλεσε» τη διαπίστευση της ισραηλινής πρεσβεύτριας στην Μπελμοπάν και ανέστειλε «όλες της δραστηριότητες» του πρεσβευτή της χώρας στο Ισραήλ «με άμεση ισχύ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το μικρό κράτος της κεντρικής Αμερικής εξήγησε πως με την κίνηση αυτή εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τους θανάτους «αθώων αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας — όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11.320 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους 4.650 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Μπελίζ είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ισραήλ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Προηγήθηκε η Βολιβία, την 1η Νοεμβρίου. Κολομβία, Χιλή και Ονδούρα, από την πλευρά τους, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος σφυροκοπεί ακατάπαυστα τον παλαιστινιακό θύλακο από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την 27η Οκτωβρίου πως ξεκινά χερσαία επιχείρηση, με διακηρυγμένο στόχο να «αφανίσει» τη Χαμάς, μετά την επίθεση μαχητών της με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχους, τη χειρότερη από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.