Ξανά στο προσκήνιο βρίσκεται ο καθηγητής του Πρίνστον, Πίτερ Σίνγκερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πως θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ζήτημα της κτηνοβασίας. Με μια νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρότρυνε τον κόσμο «να διαβάσει και να συλλογιστεί» ένα άρθρο περιοδικού με τίτλο «η ζωοφιλία είναι ηθικά επιτρεπτή».

Ο Πίτερ Σίνγκερ, καθηγητής βιοηθικής στο Κέντρο για Ανθρώπινες Αξίες του Ivy League από το 1999, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο «X» τον σύνδεσμο που οδηγεί στο επίμαχο άρθρο του Journal of Controversial Ideas, το οποίο έχει γραφτεί με ψευδώνυμο, και ανέφερε: «Αυτό το κομμάτι αμφισβητεί ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της κοινωνίας και υποστηρίζει το ηθικό επιτρεπτό ορισμένων μορφών σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανθρώπων και ζώων».  

«Αυτό το άρθρο προσφέρει μια αμφιλεγόμενη προοπτική που απαιτεί μια σοβαρή και ανοιχτή συζήτηση για την ηθική των ζώων και τη σεξουαλική ηθική» συνέχισε και πρόσθεσε: «Διαβάστε και σκεφτείτε».

Στο άρθρο, που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, υποστηρίζεται, όπως αναφέρει η New York Post, πως τα ζώα μπορούν να συναινέσουν στο σεξ με ανθρώπους και ότι μπορεί να μην είναι πάντα μια αρνητική εμπειρία για αυτά.

«Η υπόθεση ότι η ζωοφιλία είναι επιτρεπτή είναι αρκετά ισχυρή και οι συνήθως εγερθείσες αντιρρήσεις είναι απαράδεκτες ή δεν υποστηρίζονται επαρκώς», υποστηρίζει ο ανώνυμος αρθρογράφος. «Οι επικριτές της ζωοφιλίας χρειάζονται περισσότερα από την οργή, χρειάζονται καλύτερα επιχειρήματα», καταλήγει. «Προτείνω ότι η ζωοφιλία να αναγνωριστεί ως αποδεκτή θέση και το βάρος της απόδειξης του αντιθέτου να ανήκει στους επικριτές της», τονίζει.

Η ανάρτηση του Πίτερ Σίνγκερ προκάλεσε έναν καταιγισμό αντιδράσεων. «Κάποιος μάλλον θα πρέπει να ελέγξει τον σκληρό σας δίσκο», σχολίασε κάποιος από τους χρήστες ειρωνευόμενος, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε:  «Δεν χρειάζεται να σπάσει κάθε “εμπόδιο”. Δεν χρειάζεται να αμφισβητείται κάθε κανόνας».

Ο Γκάρι Φρανσιόνε, καθηγητής του Πανεπιστήμιο Rutgers, υπενθύμισε στους χρήστες των social media πως ο Πίτερ Σίνγκερ έχει «υποστηρίξει εδώ και δεκαετίες την άποψη πως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την κτηνοβασία». Δημοσίευσε μάλιστα ένα δοκίμιο του Σίνγκερ, το 2001, στο οποίο ανέφερε:

«Το σεξ με τα ζώα δεν χρειάζεται να είναι σκληρό.  Ποιος δεν έχει πάει σε ένα πάρτι που αναστατώθηκε από το σκυλί του νοικοκυριού που πιάνει τα πόδια ενός επισκέπτη και τρίβει έντονα το πέος του πάνω τους; Ο οικοδεσπότης συνήθως αποθαρρύνει τέτοιες δραστηριότητες, αλλά ιδιωτικά δεν αντιτίθενται και περιστασιακά μπορεί να αναπτύσσονται αμοιβαία ικανοποιητικές δραστηριότητες». Ο καθηγητής του Rutgers πρόσθεσε αηδιασμένος: «Πίστευα ότι ήταν άρρωστο τότε. Πιστεύω ότι είναι άρρωστο και τώρα. Αλλά λειτουργεί για να παραμένει στη δημοσιότητα».

Μετά το σάλο που προκάλεσε, ο Πίτερ Σίνγκερ με μια νέα ανάρτησή του στο Facebook υποστήριξε πως ουδέποτε δήλωσε ρητά πως συμφωνούσε με την υπόθεση του άρθρου «η ζωοφιλία είναι ηθικά επιτρεπτή».

«Δεν έγραψα εγώ το άρθρο για το επιτρεπτό της ζωοφιλίας. Δημοσιεύτηκε στο Journal of Controversial Ideas, ένα περιοδικό που αντιτίθεται στην “κουλτούρα της ακύρωσης” παρέχοντας μια διέξοδο για αμφιλεγόμενες ιδέες, τις οποίες οι συγγραφείς μπορούν να δημοσιεύσουν με ψευδώνυμο», ανέφερε, σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι ιδρυτικός συνεκδότης αυτού του περιοδικού.

«Το γεγονός ότι κρίνουμε ένα άρθρο άξιο δημοσίευσης δεν υποδηλώνει ότι εγώ ή οι συνεργάτες μου συμφωνούμε με τις απόψεις που περιέχονται σε αυτό. Τα άρθρα μας υποβάλλονται για αξιολόγηση από ομοτίμους και εάν αξιολογηθεί πως οι αμφιλεγόμενες ιδέες υποστηρίζονται με επιχειρήματα επαρκώς υψηλού επιπέδου ώστε να δικαιολογείται η δημοσίευση, τότε δημοσιεύουμε το άρθρο», τόνισε.