Μία γιατρός στα επείγοντα της Νέας Υόρκης απολύθηκε για αναρτήσεις στο διαδίκτυο, με τις οποίες επικροτούσε την επίθεση της Χαμάς σε μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ, λέγοντας ότι οι επιθέσεις έδωσαν στους Ισραηλινούς «μια γεύση από το δικό τους φάρμακο».

Η Δρ Dana Diab — μια γιατρός στα επείγοντα στο Lenox Hill Hospital και στο Brookdale University Hospital & Medical Center, σύμφωνα με το NYC Health + Hospitals — μοιράστηκε ένα βίντεο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Instagram. «Σιωνιστές έποικοι παίρνουν μια γεύση από το δικό τους φάρμακο», έγραψε, σύμφωνα με το Stop Antisemitism στο X, τη Δευτέρα.

«Η Dana Diab χαιρόταν στο Instagram ότι Σιωνιστές έποικοι [γνωστοί και ως Εβραίοι] δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν και απήχθησαν από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου», έγραψε το Stop Antisemitism. «Ισραηλινοί ασθενείς, να προσέχετε!» προσθέτει.

Το Northwell Health επιβεβαίωσε την Τρίτη το πρωί ότι η Diab δεν εργαζόταν πλέον για το νοσοκομειακό σύστημα. «Λυπούμαστε βαθιά για την πληγή και την προσβολή που προκάλεσαν αυτά τα σχόλια», έγραψε το Northwell στο X. «Αυτές οι απόψεις δεν αντιπροσωπεύουν το Lenox Hill Hospital και το Northwell Health και έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές μας αξίες. Το μέλος της ομάδας δεν εργάζεται πλέον στη Northwell».

«Ο δημόσιος έπαινος της για τα εγκλήματα της Χαμάς κατά της ανθρωπότητας αποκλείει την Ντιάμπ από το να θεραπεύει Εβραίους ασθενείς ή οποιονδήποτε ασθενή», πρόσθεσε ο ακτιβιστής Chaskel Bennett. «Εδώ παραβιάστηκε ένας κώδικας επαγγελματικής συμπεριφοράς. Το μίσος έχει τίμημα» τονίζει.

Η New York Post επικοινώνησε με την Diab, η οποία επέμεινε ότι «ποτέ δεν ζήτησα το κακό κανενός. Δεν θα παραιτηθώ από το καθήκον μου και τον όρκο που έδωσα ως γιατρός», πρόσθεσε. Ασθενείς έξω από το Lenox Hill, ωστόσο, είπαν ότι θα προτιμούσαν να μην υποβληθούν στη θεραπεία της Diab. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να το πει αυτό αφού έχουμε πλάνα για το τι πραγματικά συνέβη. Δείχνει ότι η Diab είναι αδαής, αντισημίτης και απλώς δεν είναι καλός άνθρωπος», δήλωσε στην New York Post μία γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισραήλ. «Όποιος αυτή τη στιγμή λέει ότι οι Παλαιστίνιοι ή ο εβραϊκός λαός ή οποιοσδήποτε αξίζει αυτή τη φρίκη είναι στην καλύτερη περίπτωση κακώς ενημερωμένος και στη χειρότερη μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε η 49χρονη Cassandra Kelly, 49 ετών και πρόσθεσε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ευκαιρία να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Όταν τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται για υποκίνηση οργής ή μίσους ή αντίποινα, για μένα αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός τρόπος χρήσης ενός εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ενημερώσει».

Μια νοσηλεύτρια συνάδελφος της Diab είπε: «Οι δουλειές μας δεν μπορούν να γίνουν με τέτοιου είδους προκατάληψη, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι». Η Julia Hernandez που επισκεπτόταν τη μητέρα της στο Lenox Hill, είπε: «Ενώ ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του, αυτή η γνώμη έχει κάποια βαρύτητα ως κάποιος που ασχολείται με διαφορετικούς ανθρώπους σε καθημερινή βάση», είπε στην New York Post. «Κάποια στιγμή, πρέπει να θεωρηθείς υπόλογος – όχι επειδή έχεις άποψη αλλά επειδή τη μοιράζεσαι σε μια πλατφόρμα που μπορεί να έχει επιρροή. Πρέπει να απολυθεί; Δεν ξέρω, αλλά δεν μπορούμε απλά να το αφήσουμε να πάει σαν να μην συνέβη» τόνισε.