Ο Έλον Μασκ έχει χαρακτηριστεί ως «ο Στιβ Τζομπς της εποχής μας» και μπορεί αυτή η φράση να εγείρει αντιδράσεις, ωστόσο οι δύο επιχειρηματίες μοιράζονται τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του εαυτού τους.

Ο Walter Isaacson που έγραψε τις βιογραφίες των δύο ανδρών και έχει μιλήσει για ώρες μαζί τους, περιγράφει πόσο μοιάζουν ο ένας στον άλλον, αλλά και το σημείο που διαφέρουν ριζικά.

Σύμφωνα με το Business Insider, η πρώτη ομοιότητα ανάμεσα τους, είναι η «δαιμονική πλευρά» τους. Συγκεκριμένα, ο Στιβ Τζομπς ήταν γνωστός για τις εκρήξεις θυμού του και το γεγονός ότι μπορούσε να ταπεινώσει ένα συνεργάτη του, προκειμένου να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

O Walter Isaacson

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τεταμένες σχέσεις με τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, τον οποίο πίεζε και μερικές φορές του ζητούσε εξωφρενικά πράγματα, ώστε να πάρει το ελάχιστο από ότι φαντάζονταν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλον Μασκ έχει κατηγορηθεί πως επικρίνει συνέχεια τις δουλειές των συνεργατών του και ειδικά του Martin Eberhard, συνιδρυτή της Tesla. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποιεί την φράση που έλεγε κάθε φορά ο Στιβ Τζομπς και είναι η εξής: «Αυτό είναι απλώς το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak

Έλλειψη συντροφικότητας

Ο βιογράφος Walter Isaacson αναφέρει ότι τόσο ο Έλον Μασκ, όσο και ο Στιβ Τζομπς δεν επιδιώκουν στενές σχέσεις με άλλα άτομα, είτε πρόκειται για φίλους, είτε ακόμη και για ερωτικούς συντρόφους.

Αντιθέτως, ο δημιουργός του iPhone προτιμούσε να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του και να έχει ελαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους που αποτελούν στο στενό περιβάλλον του, κάτι που φέρεται να ακολουθεί κατά γράμμα και ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter.

Έχουν την ίδια αδυναμία

Ο Στιβ Τζομπς φημίζονταν για τα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρώτη επίσημη παρουσίαση του iPhone, που μπορεί να απέτυχε, αλλά μακροπρόθεσμα, όχι μόνο πέτυχε, αλλά μεταμόρφωσε σε τεχνολογικό κολοσσό την εταιρεία του.

Αντίστοιχα, ο Έλον Μασκ έχει υπερβολικά αισιόδοξες απαιτήσεις, από τα διαστημικά ταξίδια με την Space X, μέχρι και τις αλλαγές που κάνει στο Twitter.

Πάθος για την απλότητα

Ο δημιουργός των iPhone μπορεί να διέθετε εκατομμύρια, αλλά ήθελε να ζει απλά, χωρίς υπερβολές και πολυτέλειες, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα παιδιά του. Μάλιστα, αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγούσε σε συγκρούσεις στην οικογένεια του.

Έτσι και ο Έλον Μασκ φημολογείται πως θέλει να ζει απλά κι ας έχει δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κοιμάται στα γραφεία των επιχειρήσεων του, ώστε να μπορεί να εργαστεί καλύτερα.

Ο Στιβ Τζομπς

Η βασική διαφορά

Ο Έλον Μασκ και ο Στιβ Τζομπς μπορεί να μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο έχουν μια βασική διαφορά και είναι το γεγονός πως ο δεύτερος δεν επισκέπτονταν ποτέ τα μέρη που παρήγαγαν τα προϊόντα του.

«Αν ο Στιβ είχε μια ιδέα, σχεδίαζε το προϊόν και το έδινε για κατασκευή. Δεν ασχολιόταν ποτέ με την γραμμή παραγωγής και δεν ήθελε να έχει επαφή, ακόμη κι αν υπήρχε πρόβλημα», σημειώνει ο Walter Isaacson.

Αντιθέτως, ο Έλον Μασκ θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, οπότε περνάει πολύ χρόνο στις επιχειρήσεις του, ειδικά στις μονάδες που παράγονται τα προϊόντα του.

Πολλές φορές λοιπόν, μπορεί να κοιμηθεί στα γραφεία της Tesla ή του Twitter, γιατί θέλει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στη παραγωγή, ώστε να επέμβει αν το κρίνει απαραίτητο.