Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε την επιδεινούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με τον Κινέζο υπουργό ομόλογό του Ουάνγκ Γι, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί επίσης μεθαύριο, Τετάρτη, στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Μια ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων έλαβε χώρα σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της απότομα επιδεινωθείσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στη διάρκεια των διμερών συνομιλιών, ο Λαβρόφ και ο Ουάνγκ Γι συζήτησαν επίσης τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες επίλυσής της μέσω «πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων», ανέφερε. Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ΥΠΕΞ της Κίνα Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο και αντάλλαξαν απόψεις για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Αυτό που επείγει είναι η κατάπαυση του πυρός και η δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικής αγωγής, δήλωσε στη συνάντηση ο Ουάνγκ. Ο Ουάνγκ κάλεσε επίσης σε εμβάθυνση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία, ανέφερε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα. «Στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα)», με πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγο παραπάνω από έναν μήνα μετά την επίσκεψη στη Ρωσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για μια σπάνια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι (ρωσική Άπω Ανατολή). Οι δύο ηγέτες είχαν ταχθεί τότε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, με τον Βλ. Πούτιν να διαβλέπει «προοπτικές» στρατιωτικής συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι παρέχει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου ενός πρόσφατου φορτίου από αποθήκη πυρομαχικών στη Βόρεια Κορέα, παρότι και οι δύο πλευρές έχουν αρνηθεί ότι κάνουν συναλλαγές όπλων.

Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τα πυρηνικά είχαν σήμερα συνομιλίες στην ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα και τάχθηκαν κατά οποιασδήποτε παράνομης στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ.

Οι απεσταλμένοι υποσχέθηκαν επίσης «αυστηρές απαντήσεις» αν ο Βορράς εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο αυτόν τον μήνα όπως είχε ανακοινώσει, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. «Επαναβεβαίωσαν πως θα υπάρξει ξεκάθαρο τίμημα για τις παράνομες ενέργειες της Βόρειας Κορέας που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και τη διεθνή κοινότητα ως σύνολο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το νοτιοκορεατική υπουργείο Εξωτερικών.