Δημοσιογράφος του Al Jazeera, περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 24ωρα. Η Maram Humaid που ζει στη Γάζα, μιλάει για τους ήχους των βομβών που εκρήγνυνται «όλο και πιο δυνατά», «όλο και πιο κοντά», και τη μυρωδιά της πυρίτιδας που έχει καλύψει όλη την πόλη.

«Αυτό είναι βασανιστήριο. Ο ήχος των εκρήξεων ακούγεται όλο και πιο κοντά όλο και πιο δυνατά. Η μυρωδιά της πυρίτιδας είναι παντού και η σκόνη γεμίζει τον αέρα. Τι πρωινό κι αυτό στη Γάζα!» γράφει σε ένα tweet της.

Περίπου μία ώρα μετά, σε δεύτερο tweet της έγραψε: «Βομβάρδισαν πολύ κοντά στο σπίτι μας χωρίς προειδοποίηση. Ξύπνησα με σπασμένα γυαλιά στο κεφάλι μου. Αμέσως κάλυψα με το σώμα μου το 2 μηνών μωρό μου, τον πήρα αγκαλιά και έτρεξα μακριά. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τον πόλεμο. Πεθαίνουμε».

Νεκροί δημοσιογράφοι

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ στην πολιορκημένη λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν δίκτυα μέσων ενημέρωσης και παρατηρητές της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με το Al Jazeera o Saeed al-Taweel, αρχισυντάκτης του ιστότοπου Al-Khamsa News, και δύο άλλα μέλη του Τύπου σκοτώθηκαν νωρίς την Τρίτη καθώς πήγαιναν να κινηματογραφήσουν ένα κτίριο που το Ισραήλ θα βομβάρδιζε σύντομα στην πόλη της Γάζας.

Οι Al-Taweel, Mohammed Subh και Hisham Alnwajha στέκονταν σε απόσταση ασφαλείας, εκατοντάδες μέτρα από τον δηλωμένο στόχο. Αλλά η αεροπορική επίθεση έπληξε ένα διαφορετικό κτίριο, πολύ πιο κοντά τους. Ο Alnwajha τραυματίστηκε σοβαρά και εισήχθη στην εντατική στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Το πλήρωμα φορούσε γιλέκα και κράνη, με το χαρακτηριστικό PRESS.

Άλλοι δύο δημοσιογράφοι, ο Ibrahim Mohammad Lafi και ο Mohammad Jarghoun, σκοτώθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ το Σάββατο, σύμφωνα με την παλαιστινιακή ομάδα για την ελευθερία του Τύπου MADA και την Επιτροπή Υποστήριξης Δημοσιογράφων (JSC), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Lafi, φωτογράφος της Ain Media, βρισκόταν στο πέρασμα Beit Hanoon της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο Jarghoun, ένας ρεπόρτερ της Smart Media, βρισκόταν στα ανατολικά της πόλης Rafah στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Και οι δύο σκοτώθηκαν την ώρα που κάλυπταν τα γεγονότα.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Mohammad el-Salhi πυροβολήθηκε στα σύνορα στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Σάββατο η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Δύο Παλαιστίνιοι φωτογράφοι, ο Nidal al-Wahidi από το κανάλι Al-Najah και ο Haitham Abdelwahid από το πρακτορείο Ain Media, αγνοούνται από το Σάββατο, ενώ ο Ιμπραήμ Κανάν, ανταποκριτής του καναλιού Al-Ghad, τραυματίστηκε από θραύσματα στην πόλη Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το MADA.

(Φωτογραφία αρχείου)