Ο αριθμός των νεαρών γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλες ή αμφιφυλόφιλες (LGB) έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και επί του παρόντος ανέρχεται σε περίπου μία στις 10, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για την ακρίβεια όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας, το 10,6% των γυναικών ηλικίας 16 έως 24 ετών αυτοπροσδιορίστηκαν ως LGB το 2022, από 4,8% το 2017. Το ποσοστό μεταξύ των ανδρών 16 έως 24 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερο, στο 7,9% το 2022 – περίπου ένας στους 13 – από 3,8% το 2017.

Το ONS διαπίστωσε στην έρευνά του ότι το 9,2% του συνόλου της ηλικιακής ομάδας – 16 έως 24 ετών – αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual, όπως εκτιμάται από την ανάλυση των στοιχείων του (630.000 άτομα).

Αυτό συγκρίνεται με το 5,1% ατόμων της ηλικιακής ομάδας 25 έως 34 ετών, το 3% ατόμων της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 35 και 49 ετών και το ισχνό 2% ατόμων της ηλικιακής ομάδας των 50 έως 64 ετών.

Το ποσοστό πέφτει στο 0,7% για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αν και αυτό παρέμεινε γενικά σταθερό τα τελευταία χρόνια και είναι παρόμοιο με το 2017.

Μια ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι στον πληθυσμό LGB, η πλειονότητα των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών αυτοπροσδιορίζεται ως bisexual (πάνω από τα δύο τρίτα), ενώ σε καθεμία από τις άλλες ηλικιακές ομάδες η πλειονότητα αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος ή λεσβία.

Ωστόσο, αυτή η τάση δεν συνεχίζεται στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Από τα 85.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που εκτιμάται ότι ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, 25.000 – περίπου τρεις στους 10 – αυτοπροσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι.

Ο Robbie de Santos, διευθυντής επικοινωνίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα δικαιώματα LGBTQ+ Stonewall, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι περισσότερες λεσβίες, bisexual και ομοφυλόφιλοι νέοι αισθάνονται άνετα να είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Κανείς δεν πρέπει να κρύψει ποιος είναι επειδή φοβάται τις αντιδράσεις ή τις διακρίσεις» και συνεχίζει:

«Αν και αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι καλοδεχούμενα νέα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα LGBTQ+ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενο μίσος και αυξανόμενη μισαλλοδοξία. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί LGBTQ+ συνεχίζουν να αισθάνονται ανασφαλείς απλώς και μόνο επειδή είναι ο εαυτός τους και είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον».

Την ίδια στιγμή και πάντα βάσει των στοιχείων της έρευνας, το ποσοστό της βρετανικής κοινωνίας που αυτοπροσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλο έχει στην πραγματικότητα μειωθεί, από 95% σε 93,4%, ενώ ο ο αριθμός των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ έχει αυξηθεί.

Το 2017, μόνο το 2,1% (δηλαδή, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι) αυτοπροσδιορίζονταν ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual. Το ποσοστό αυτό έχει πλέον αυξηθεί στο 3,3%, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός έχει εκτοξευθεί σε περίπου 1,8 εκατομμύρια.

Το ONS αναφέρει ότι η εξήγηση γι’ αυτή τη σοβαρή διαφοροποίηση στα ποσοστά πιθανότατα να εντοπίζεται στο ότι πλέον «όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξερευνούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα σε συνδυασμό με την αλλαγή των κοινωνικών στάσεων απέναντι σε διάφορες ομάδες και την έκφραση αυτών σήμερα».

Σε όλο τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα, το Λονδίνο γίνεται η πόλη με το υψηλότερο ποσοστό λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων με ποσοστό 5,3, περίπου 1 στα 20 άτομα, ηλικίας 16 ετών και άνω. Τα East Midlands έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιοχών (2,1%), ενώ η Βόρεια Ιρλανδία το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών (1,8%), λίγο πίσω από την Ουαλία (4,3%), τη Σκωτία (3,4%) και την Αγγλία (3,3%).