Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα, για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο από την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Οι διοργανωτές μοίραζαν στο πλήθος ρωσικές σημαίες.

Απέναντι από τους θεατές, η σκηνή περιβαλλόταν από γιγαντοοθόνες που πρόβαλαν το σύνθημα «ένα έθνος, μία οικογένεια, μία Ρωσία» – όπως τιτλοφορείται και η εκδήλωση αυτή. Από πάνω υπήρχε η επιγραφή «το Ντονμπάς είναι η Νέα Ρωσία», μια αναφορά στο σχέδιο δημιουργίας μιας ρωσικής επικράτειας στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, το οποίο καταγγέλλεται ως «ιμπεριαλιστικό» από το Κίεβο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία οι ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα προσαρτήθηκαν στη Ρωσία. Λίγο μετά εμφανίστηκε σε μια εορταστική συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία και, απευθυνόμενους στους κατοίκους αυτών των περιοχών, τους είπε: «Καλωσήρθατε στο σπίτι». Ο Πούτιν θεωρεί ότι τα εδάφη αυτά «επέστρεψαν στην ιστορική πατρίδα τους».

Οι προσαρτήσεις καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες, που τις έκριναν «παράνομες».

Η 30ή Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε «Ημέρα της Επανένωσης» από τον Πούτιν.

Φέτος ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναμένεται να παραστεί στις εκδηλώσεις, όμως ο παρουσιαστής της συναυλίας ανέλαβε να επαναλάβει τα λόγια του. «Πριν από ακριβώς έναν χρόνο θριάμβευσε η ιστορική δικαιοσύνη. Τα ρωσικά εδάφη επανεντάχθηκαν στη Ρωσία. Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τους δικούς της. Είμαστε μία χώρα» είπε, ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Ρωσία!».

Κάποιοι από τους θεατές, εν αναμονή της έναρξης της συναυλίας, έτρωγαν παγωτό ή τραγουδούσαν ή τραβούσαν σέλφι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως αυτές τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές και τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει μια ουκρανική αντεπίθεση με στόχο την απελευθέρωσή τους.