Η εγκατάλειψη ζώων κατοικίδιων και άλλων οικόσιτων – στην Κροατία θα γίνει σύντομα ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους.

Tο νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στο νέο πακέτο αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, για το οποίο εργάζεται εδώ και ένα χρόνο η ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Διοίκησης, ενώ μέχρι τώρα βρισκόταν στο παρασκήνιο, οπότε δεν συζητήθηκε δημοσίως νωρίτερα.

Από τα έγγραφα της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται το νέο νόμο, είναι σαφές ότι το Υπουργείο αποφάσισε ότι σε αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας των ζώων, άρα η εγκατάλειψη ζώων θα αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Κροατία η εγκατάλειψη ζώων αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης. Αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Νόμου για την Προστασία των Ζώων, για τον οποίο προβλέπεται πρόστιμο έως 4.000 ευρώ.

Εκτός από το νέο ποινικό αδίκημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκησης σχεδιάζει να κάνει ένα επιπλέον βήμα για την ενίσχυση της ποινικής προστασίας των ζώων, γι’ αυτό προτείνει αύξηση των ποινών φυλάκισης για θανάτωση ή βασανισμό ζώων.

Στην πρόταση τονίζεται ότι το άτομο που σκοτώνει ένα ζώο χωρίς βάσιμο λόγο ή το κακομεταχειρίζεται, του προκαλεί περιττό πόνο ή το εκθέτει σε ταλαιπωρία, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών (επί του παρόντος η ποινή είναι έως ένα έτος) και εάν το ποινικό αδίκημα διαπράττεται για προσωπικό συμφέρον, προτείνεται ποινή φυλάκισης έως τριών ετών, αντί των δύο ετών που ισχύ σήμερα.