Το ότι ο ευκάλυπτος είναι ένα φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό είναι γνωστό. Χρησιμοποιείται ευρέως για εισπνοές, καθώς βοηθάει την αναπνοή, βρίσκεται μέσα σε παραφαρμακευτικές καραμέλες, καθώς μειώνει τον βήχα, και η μυρωδιά του απαλύνει το στρες και οδηγεί στη χαλάρωση και στον ποιοτικότερο ύπνο. Είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Αυστραλία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μυρτιές. Στην Ελλάδα λέγεται πως εισήχθη αρχικά για να αντιμετωπίσει την υπερχείλιση του νερού σε διάφορες περιοχές, ώστε να αποξηρανθούν έλη, και τελικά να περιοριστούν ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ελονοσία. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα φυτά που αποτελούν βασικά συστατικά των αιθέριων ελαίων και της αρωματοθεραπείας.

Γιατί όμως να βάλετε ένα κλαδί φρέσκου ευκάλυπτου στο μπάνιο σας και πώς αυτό θα μετατρέψει ένα απλό ντους σε σπιτικό σπα; Διαβάστε παρακάτω!

Έχει αντισηπτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες

Καθώς το συγκεκριμένο φυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι επιστήμονες τονίζουν πως το έλαιό του δρα ως αντισηπτικό, σπασμολυτικό και αντιπυρετικό. Ένα ντους αρωματισμένο με ευκάλυπτο θα σας κάνει να νιώσετε ευεξία, θα χαλαρώσει τους μυς σας και θα ρίξει τον πυρετό σας.

Αποσυμφορεί το αναπνευστικό σας σύστημα

Από πολύ παλιά οι εισπνοές ευκαλύπτου βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού, ανοίγοντας τη μπουκωμένη μύτη και καταπραΰνοντας τον βήχα. Ένα φρέσκο κλαδί ευκάλυπτου στο μπάνιο σας, θα δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για το αναπνευστικό σας και θα μειώσει τις φλεγμονές του. Eπίσης βοηθάει και στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους σαν αναλγητικό.

Ανεβάζει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Σύμφωνα με έρευνες, η μυρωδιά του ευκάλυπτου χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα, ενισχύει την πνευματική υγεία και εξαλείφει το στρες. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις ιδιότητες ενός ζεστού μπάνιου, η ιδιαίτερη μυρωδιά του φυτού, θα μετατρέψει το ντους στο σπίτι σε μια εμπειρία αρωματοθεραπείας σε spa.

Bοηθά στον καλύτερο ύπνο

Το άρωμα του ευκάλυπτου είναι από τα πιο χαλαρωτικά και δροσερά αρώματα της φύσης. Αν υποφέρετε από αϋπνίες, εισπνεύστε ευκάλυπτο και θα παρατηρήσετε πως θα κοιμηθείτε πιο γρήγορα, πιο εύκολα και θα έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου, ξυπνώντας το πρωί ξεκούραστοι με ωραία διάθεση. Για το τέλειο αποτέλεσμα, αρωματίστε τα σεντόνια σας με λεβάντα. Μαζί αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό βοτάνων και θα είναι οι σύμμαχοι σας για έναν υπέροχο ύπνο.

Αποτελεί την τέλεια διακόσμηση για το μπάνιο σας

Γενικά, η πινελιά της φύσης στον χώρο είναι πολύ σημαντική, καθώς αναβαθμίζει την αισθητική στο σπίτι, ανανεώνοντας το οξυγόνο, προσθέτοντας πράσινο και χαλαρώνοντας το μάτι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα φυτά στο μπάνιο. Φτιάχνουν τη διάθεση και είναι η πιο κομψή λύση διακόσμησης. Ταιριάζουν με όλα τα ντεκόρ και δένουν υπέροχα είτε το μπάνιο είναι σε μοντέρνο ύφος είτε vintage.

Yπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε;

Ο ευκάλυπτος έχει έντονο άρωμα και καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται με σύνεση. Επίσης, περιέχει κάποια συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες όπως ναυτία, ζαλάδα, κοιλιακή δυσφορία κ.ά., γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήνουμε στη διάθεση των ζώων και των μικρών παιδιών χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Τέλος, υπό τη μορφή αιθέριου ελαίου, η χρήση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικών και σε μικρές ποσότητες.

Δείτε πόσο εύκολα και απλά μπορείτε να βάλετε κλαδιά ευκαλύπτου στην ντουζιέρα σας

Στο Τik Tok κυκλοφορεί ένα βίντεο, το οποίο δείχνει πώς να τοποθετήσετε φρέσκο ευκάλυπτο πάνω από την ντουζιέρα σας και -όχι τυχαία- έχει γίνει viral στην κατηγορία των wellness advices.