Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς τα αγαπημένα τους ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν ή όταν η κούραση της ημέρας αρχίζει να συσσωρεύεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποτελέσουν καθημερινή επιλογή.

Επειδή δεν είμαστε υπέρμαχοι του ρητού «η ομορφιά θέλει θυσίες» αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να θυσιάσουμε το στιλ στον βωμό της άνεσης, ψάξαμε για τα καλύτερα tips που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστότερες επιλογές όσον αφορά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Αν κι εσείς θέλετε να φοράτε τακούνια χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες φουσκάλες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ένα πιο άνετο στιλ.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα τακούνια για να σώσετε τα πόδια σας. Στην αγορά υπάρχουν κλασικές αλλά και μοντέρνες επιλογές, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε κομψές, ενώ θα νιώθετε πως μπορείτε να περπατάτε πολλά χιλιόμετρα. Παρακάτω, δύο ποδίατροι αποκαλύπτουν τα πέντε πιο άνετα στιλ ψηλοτάκουνων παπουτσιών που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Γιατί τα τακούνια είναι τόσο άβολα;

«Το σώμα μας δεν έχει σχεδιαστεί για να φοράει ψηλά τακούνια», λέει στο Byrdie η ποδίατρος που έγινε σχεδιάστρια υποδημάτων, Marion Parke. «Το οστό της φτέρνας και κάποια από τα οστά του αστραγάλου, για παράδειγμα, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μικρότερα φαλαγγικά οστά και τις κεφαλές των μεταταρσίων του μπροστινού μέρους του ποδιού μας». Αυτό σημαίνει ότι τα ψηλά τακούνια δημιουργούν πίεση στις μικρότερες δομές, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και τραυματισμό.

Γι’ αυτόν τον λόγο τα πόδια μας πονάνε ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μια βραδιά στο μπαρ με τακούνια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα τα παρατήσουμε τόσο εύκολα, αλλά ότι πρέπει να βρούμε πιο έξυπνους τρόπους για να φοράμε τακούνια.

Πώς να επιλέξετε άνετα τακούνια

Ελέγξτε το σχέδιο του παπουτσιού

Κάθε τακούνι πάνω από πέντε εκατοστά μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια. Το ύψος και το σχήμα του τακουνιού επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν τα παπούτσια σας είναι άνετα, αλλά η Parke εξηγεί ότι αυτά δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Αυτό σημαίνει ότι κάποια φλατ ή kitten heels μπορεί να είναι εξίσου άβολα με τα στιλέτο σας.

Δοκιμάστε τα νέα παπούτσια σας το απόγευμα

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέα ψηλοτάκουνα, ο ποδίατρος Miguel Cunha λέει πως η κατάλληλη ώρα της ημέρας για να δοκιμάσετε τα νέα σας υποδήματα είναι το απόγευμα. «Να αγοράζετε πάντα τα τακούνια σας στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια σας είναι πιο πρησμένα, λόγω των επιπτώσεων της βαρύτητας», συμβουλεύει. «Αν αισθάνεστε ότι τα τακούνια σας είναι άνετα στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια σας είναι ήδη κουρασμένα, τότε είναι πιο πιθανό να τα αισθάνεστε άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Επιλέξτε δερμάτινα και σουέτ

Εκτός από το σχέδιο, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα παπούτσια σας μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση του πώς νιώθετε καθώς τα φοράτε. Ο Cunha προτείνει να αγοράζετε τακούνια από δέρμα ή σουέτ, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα τα αισθάνεστε πιο άνετα και θα διαρκέσουν περισσότερο.

Τα πιο άνετα είδη τακουνιού που μπορείτε να δοκιμάσετε

1. Πλατφόρμες

Αν θέλετε να πείτε «αντίο» στα άβολα στιλέτο σας, αλλά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τους έξτρα πόντους που σας έδιναν, τότε η Parke προτείνει τις πλατφόρμες ως μια άνετη λύση. «Μια πλατφόρμα θα μπορούσε να προσφέρει συνολικό ύψος 11 εκατοστών – ωστόσο, αν η φιάπα της πλατφόρμας είναι 5 εκατοστά, τότε τεχνικά δεν φοράτε τακούνι 11 εκατοστών, αλλά 6 εκατοστών!».

Castaner Clarina 65€ (με έκπτωση)

2. Χοντρό τακούνι

Τα τετράγωνα χοντρά τακούνια ή αλλιώς block heels είναι μια κομψή εναλλακτική λύση στα στιλέτο και προσφέρουν την ίδια στιλιστική ευελιξία συμπληρώνοντας ιδανικά τις τάσεις της σεζόν, από το oversized suiting μέχρι το preppy chic. Τα block heels παρέχουν επίσης σταθερότητα χάρη στη μεγάλη επιφάνεια που διαθέτουν. Ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε, ακόμη κι αν έχετε βρει το ιδανικό τακούνι: το πλάτος στην περιοχή των δακτύλων. Ο Cunha τονίζει πως θα πρέπει να αποφεύγονται τα παπούτσια με μυτερές ή στενές μύτες, όχι μόνο για να μην πονούν τα πόδια σας, αλλά και για να μην σχηματιστούν κάλοι και κότσια.

Tsakiris Malas Angel Alarcon Leather Collection 74,95€ (με έκπτωση)

3. Peep toe mules

Έχετε φορέσει ποτέ τακούνια που νομίζατε ότι σας ταιριάζουν απόλυτα, αλλά τα δάχτυλα των ποδιών σας πονούσαν αφόρητα; Αυτή είναι δυστυχώς μια αρκετά συνηθισμένη εμπειρία, καθώς «τα κλειστά ψηλά τακούνια συμπιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών, σπρώχνουν το νύχι του μεγάλου δαχτύλου να μπει μέσα στο δέρμα και τελικά προκαλείται πόνος», αναφέρει ο Cunha. Η Parke προτείνει να φοράτε ανοιχτά παπούτσια για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, αφαιρώντας την πίεση από τα δάχτυλα των ποδιών.

Sante Sandals 85€

4. Flatforms

«Tα flatforms έχουν χοντρή σόλα όπως οι πλατφόρμες, αλλά διαφέρουν στο ότι η σόλα είναι ομοιόμορφα επίπεδη χωρίς διαφορά ύψους μεταξύ της μύτης και της φτέρνας που παρατηρείται στις παραδοσιακές πλατφόρμες», εξηγεί ο Cunha. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο άνετα.

Windsor Smith flatforms 63€

5. Kitten heels

Όλοι οι ποδίατοι συνιστούν ένα τακούνι 5 εκατοστών ή χαμηλότερο, επειδή, σύμφωνα με τη Jacqueline M. Sutera, που ειδικεύεται στη φροντίδα των γυναικείων ποδιών, το να φοράτε ψηλά τακούνια μετατοπίζει το βάρος σας αφύσικα προς τα εμπρός και αλλάζει ολόκληρη τη στάση του σώματός σας καθώς περπατάτε. «Αναγκάζουν επίσης τα γόνατα και τους γοφούς σας να μετατοπιστούν προς τα εμπρός, ενώ η πλάτη σας υπερεκτείνεται προς τα πίσω». Η Sutera μας λέει ότι οι σοβαρές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στη στάση του σώματος περιλαμβάνουν σφυροδακτυλία, κάλους, βλάβες στα νύχια των ποδιών, φθορά του αχίλλειου τένοντα, προβλήματα στα γόνατα, το ισχίο και την πλάτη και αρθρίτιδα. Υπάρχουν κομψά αλλά άνετα χαμηλά τακούνια που ταιριάζουν με τα πάντα, από τζιν και λευκό πουκάμισο μέχρι κοστούμια. Τα kitten heels έρχονται να σώσουν τα looks σας.

Ted Baker Lyna 85€