Σίγουρα θα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να ξεμείνετε από αφρόλουτρο και να χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν σας στη θέση του. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, και όσα αναφέρει το healthdigest.com, το να επιλέγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα ειδικά για τα μαλλιά στο σώμα σας μια στο τόσο δεν θεωρείται κακή επιλογή. Ωστόσο, δεν συνιστάται και ως τακτική πρακτική. Κάτι που έχει να κάνει με το τι πραγματικά περιέχει το αφρόλουτρο και το σαμπουάν και τι επιτυγχάνει το κάθε προϊόν.

Με τα σαμπουάν, ο στόχος είναι να απομακρύνουν τη συσσώρευση λιπαρότητας, τη βρωμιά και τα υπολείμματα από το τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να απογυμνώνουν πάρα πολύ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα σαμπουάν έχουν συνήθως χαμηλότερο επίπεδο επιφανειοδραστικών ουσιών, σύμφωνα με την πιστοποιημένη δερματολόγο Blair Murphy-Rose με έδρα τη Νέα Υόρκη και όσα δήλωσε στο Well+Good.

«Συνήθως θέλουμε να αφαιρούμε λιγότερα από τα έλαια στα μαλλιά σε σύγκριση με τα έλαια στο δέρμα, και η υψηλότερη συγκέντρωση επιφανειοδραστικών ουσιών στα αφόλουτρα έχει σκοπό να το επιτύχει αυτό σε σύγκριση με τα σαμπουάν», συμπλήρωσε η ίδια.

Το αφρόλουτρο καθαρίζει καλύτερα το σώμα από το σαμπουάν

αφρόλουτρα

Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των επιφανειοδραστικών ουσιών, λοιπόν, τόσο καλύτερος είναι ο καθαρισμός από τα έλαια και τις συσσωρεύσεις, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αφρόλουτρα έχουν περισσότερα από αυτά. «Τα σαμπουάν μπορεί να διαμορφώνονται έτσι ώστε να αφήνουν σκόπιμα συστατικά στα μαλλιά για να τα διατηρούν λεία, ενώ τα αφρόλουτρα αναπτύσσονται για να απομακρύνουν τη βρωμιά και το λάδι», εξήγησε η Murphy-Rose στο Well+Good.

Αλλά τα αφρόλουτρα περιέχουν, επίσης, ενυδατικά συστατικά, όπως υγραντικές ουσίες, αποφλοιωτικές ουσίες και μαλακτικά που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, ενώ τα σαμπουάν περιέχουν στοιχεία περιποίησης για μεταξένια μαλλιά. «Δύο διαφορετικά προϊόντα με δύο διαφορετικούς σκοπούς» εξηγεί η δερματολόγος Hadley King στο Well+Good..

Αν και το να επιλέγετε σαμπουάν για τον καθαρισμό του σώματός σας σε εκείνη τη σπάνια περίπτωση που δεν έχετε αφρόλουτρο στη διάθεσή σας είναι ασφαλές, καλό είναι να μην το κάνετε αυτό τακτική πρακτική, ειδικά αν θέλετε να καθαρίσετε αποτελεσματικά το δέρμα του σώματός σας και να το αφήσετε και ενυδατωμένο μετά. Στην πραγματικότητα, ίσως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείτε σαπούνι προσώπου τις φορές που δεν έχετε αφρόλουτρο.